България с най-много жени в европейския IT-сектор

  • site_12

България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса – 34 на сто или всеки трети служител в тази сфера е от женски пол. Това обяви пред конгреса на ЕКП Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към ЕКП.

Въпреки това общата тенденция е, че заетостта на жените в сектора на информационните комуникации и технологии (ИКТ) в Европа намалява и много от тях напускат в рамките на няколко години. Като цяло момчетата и момичетата са квалифицирани в това което правят: 93% за момчета, 92% за момичета. В същото време обаче младите мъже са много по-уверени в своите цифрови умения: 73% срещу 63% за момичетата, изтъкна Екатерина Йорданова.
Една от причините да намаляват жените е, че те склонни на работни места, където вече има хора от техния пол. Поради недостиг на жени в сектора и въпреки високите заплати, все още интересът към тези работни места е нисък и намалява.

"С работата си по проекта "Сигурност у дома, сигурност на работното място" на ЖК на ETUC, в който и СТСБ, и Конфедерация на независимите синдикати в България участваха активно, демонстрирахме недвусмислено необходимостта от повече усилия в борбата за елиминиране на насилието над жени на работното място и доказахме пряката връзка на домашното насилие с работното място. Така получихме неоспорими аргументи, с които да настояваме за Конвенция на ILO, придружена от препоръки, за насилието над мъже и жени в света на труда, която очакваме да бъде приета на конференцията по случай 100-годишнината на ILO през юни тази година в Женева, заяви председателят на СТСБ.

Равенството между половете трябва да бъде в основата на всички дигитални инициативи, така че програмата в областта на цифровите технологии да стане движеща сила за равенството между половете, заяви лидерът на СТСБ.
Тя допълни, че ETF и ITF – европейската и международната транспортни синдикални федерации настояват за колективен трудов договор и правна рамка в Uber, който да гарантира всичките права на водачите във всяка страна, в която компанията оперира. Това трябва да важи за много други гиганти или нови платформи, като Foodora, Deliveroo, Flixbus и т.н., отсече българският синдикален лидер.