КНСБ и СТСБ искат спиране на нощния транспорт в столицата и извънреден труд само в законовите рамки

  • viber-image-2019-02-22--15.11.23

 

Вкарване на извънредния труд в транспортните дружества в София в разрешените законови рамки и спиране на нощния транспорт в столицата поискаха КНСБ и Съюзът на транспортните синдикати в България (СТСБ). „Цената на това да имаме сегашното разписание на столичния градски транспорт, в това число и нощния, е да се полага извънреден труд. Смятаме, че е крайно време извънредният труд да влезе в законовите рамки, защото сега той ги надвишава значително. КНСБ настоява час по-скоро водачите да не упражняват извънреден труд повече от 150 часа годишно, като се запазят сегашните им брутни възнаграждения. Как ще стане това, ще кажат ръководителите на дружествата в конкретни преговори и изчисления“, обяви на специална пресконференция лидерът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му това може да означава разреждане и намаляване на някои линии.
Основният проблем на градския транспорт е липсата на кадри. На пазара на труда в страната липсват близо 120 000 души, а в Софийския градски транспорт не достигат 255 души. Причината са ниските доходи. "Затова през всичките тези години КНСБ е искала поне двуцифрено увеличение на заплатите във всички тези наши борби, договаряния и стачки в различни сектори“, заяви Пламен Димитров.

„Тази година конфедерацията е поискала между 12 и 15% увеличение на заплатите във всички сектори. За това се бори КНСБ, в това число и в градския транспорт. Това, че сме постигнали увеличение от 1 февруари, не означава, че ще спрем дотук. Във второто полугодие на тази година КНСБ ще поиска ново увеличение на заплатите на водачите. Колко ще бъде то зависи от резултатите през шестмесечието и изпълнението на предишните ни искания за премахване на извънредния труд“, заяви президентът на КНСБ.
По думите му това ще струва около 13,6 млн. лв. на столицата. „Това е цената - ние всички трябва да сме готови да я кажем публично на софиянци и да чуем дали са готови да я понесат."

От 1 февруари заплатата на всички работещи в четирите дружества на столичния градски транспорт се увеличава с 10%, а първите увеличени заплати ще бъдат получени през март. Това предвиждат постигнатото трудно и след дълги преговори споразумение между синдикатите и Столична община, и актуализираните колективни трудови договори в четирите дружества, обяви лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова.

„Необходимо е и криминализиране на агресията към работещите в столичния градски транспорт и ние ще излезем с предложение за промяна в Наказателния кодекс при нападения над водачи", отбеляза Екатерина Йорданова.
„Като синдикалист от много време, аз съм протестирала и преди, но това, което реално ние сме постигнали за хората, винаги е било чрез преговори. Някои хора в момента се учат да протестират, ние протестираме от много години и сме постигнали много, но ако в предишния век силата на мускулите беше на преден план, в 21 век силата на разума излиза напред“, добави Йорданова. Тя подчерта, че няма смисъл постоянно да се тласка обществото към протести и да се засилва агресията на работещите, защото това не е в ничия полза.

Друга необходима мярка в полза на шофьорите, която изтъкна лидерът на СТСБ, е освобождаването на претоварените бус ленти. Заради тях шофьорите често не могат да изпълнят разписанието си.
Само преди дни синдикалните организации в дружествата разпространиха съвместна декларация, в която споделиха постигнатото от тях през годините. В нея се казва: "От 2006 г., когато Екатерина Йорданова пое ръководството като заместник-председател на СТСБ започнаха действия за подобряване условията на труд и заплащането в столичните дружества, работещите в градския транспорт получаваха унизително ниски заплати, упражняваха професията си в превозни средства на възраст около и над 30 години, караха без отопление при минусови температури през зимата и без климатици при 30 градуса през лятото, а сервизните помещения и тоалетните бяха единици.


Към момента, имаме увеличение на заплатите в четирите дружества за трета поредна година, като за 2019 г. през месец януари бе договорено 10% увеличение на заплатите на всички заети в четирите дружества, което влезе в сила от 1 февруари т.г.; 80% от автопарка е с нови екологични автобуси и модерни трамваи, снабдени с видеокамери, климатик, обезопасени кабини за водачите с паник бутони; а на почти всяка крайна спирка има изградени съвместно с общината тоалетни и сервизни помещения. Осъзнаваме, че това не е достатъчно, и ще продължим да преговаряме за постигане на още и още, като вярваме, че диалогът е най-силният инструмент за постигане на по-добро заплащане, по-добри условия на труд и по-добри социални придобивки.
Изненадани сме, че политически партии и неправителствени организации говорят от името на работниците, които ние представляваме, без последните да са ги избрали или упълномощили да правят това, и че изтъкват проблеми, по които работим от години. Смятаме, че подобно поведение не само е в ущърб на хората, които сме избрани да представляваме, но и би отблъснало така необходимите млади кадри, които в момента правят своя избор на работно място, тъй като представя работата в градския транспорт в изключително лоша светлина" - завършва декларацията на синдикалните лидери в столичния градски транспорт.