КНСБ увеличи с 10 на сто заплатите в столичния градски транспорт

  • 1-1

КНСБ увеличи с 10 на сто заплатите на заетите в столичните компании за градски транспорт. Това стана възможно след целевото увеличение на бюджета на София с 10 млн. лв, договорено на разширения Съвет за тристранно сътрудничество към Столична oбщина.

В преговорите се включиха кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов; ръководствата на столичните дружества за градски транспорт и председателите на синдикалните организации към тях: Мария Георгиева, председател на СО към „Столичен Автотранспорт ЕАД“; Емилия Иванова, председател на СО към „Столичен Електро-транспорт ЕАД“ и член на УС на СТСБ; Божидар Данчев, председател на СО към ЦГМ София и член на УС на СТСБ; Татяна Пачкова, председател на СО към „Метрополитен ЕАД“.

„Градският транспорт обслужва гражданите на София и всички нас. Когато се говори за увеличаване средствата за транспорт, гражданските организации и политическите сили имат изисквания за увеличаване и на пробега. Но за мен в момента е най-важно първо да подкрепим работещите в системата на транспорта и в дружествата на столичния градски транспорт.„ – с тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на синдикатите за интензивната и плодотворна работа. Тя припомни, че за трета поредна година Столична община увеличава заплатите в системата на градския транспорт: през 2017 г. за целта са били отпуснати 5 млн. лева; за миналата година на два пъти общо 9 млн. лв., а за 2019 г. ще бъдат отпуснати 10 млн. лв., които ще се използват единствено и само за увеличение на заплатите.

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова коментира новите договорености така: „Това са победите на социалния диалог, който е реален: тук, в тази зала, и в дружествата. Нашите водачи, нашите сервизни работници и всички работещи в четирите дружества заслужават повече. Затова постепенно, но постоянно работим за подобряване на положението в депата, в гаражите, и за всички. На всяко обсъждане на бюджета и кметът, и общината правят всичко възможно, за да се инвестира в по-добра услуга, но същевременно да има и повишаване на доходите, и подобряване условията на труд за хората. Затова смятам, че имаме основание да си благодарим за реалния диалог.“

Увеличението трябва да влезе в сила от 1 февруари, като се очаква максимално бързо да приключат и преговорите в четирите софийски транспортни компании.