Обучават безплатно дами за шофьори в Столичния автотранспорт, жени ще ни возят и в метрото

 

  • STSB-1

Все по-често столичани ще виждат дами да карат автобуси, тролеи и дори мотриси в градския транспорт. Това стана ясно по време на кръгла маса "Жените в транспорта на България", организирана от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). По идея на синдиката и Столична община ще се организират безплатни курсове за жени водачи в градския транспорт на София. Целта е повече дами да имат възможност да повишат своята квалификация и да започнат работа като шофьори, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

По нейно предложение жените, работещи в градския транспорт, ще бъдат включени в програмата на общината за скринингово изследване за рак на млечната жлеза.  До момента по нея през прегледи са преминали учители и социални работници.  Пред участниците в кръглата маса столичният кмет отбеляза, че  благодарение на успешния диалог, които има със СТСБ, в софийските транспортни дружества са реализирани редица социални проекти. „Първите, които осъществихме заедно, бяха свързани с повишаване на сигурността в превозните средства и борбата срещу насилието над жени. Днес вече в голяма част от превозните средства има поставени камери, които да гарантират по-голяма сигурност както на пътниците, така и на водачите. Работата в столичния транспорт е отговорна и нелека и е важно жените да имат възможността да съчетават професионалното си развитие със семейните отговорности и личния живот", коментира още кметът и припомни, че в четирите дружества на столичния транспорт работят над 2000 жени.


„Скоро може да видим и дами, които ще управляват мотриси в метрото“, обяви пък изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Той съобщи, че е водил разговори с ректора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ да започне прием за момичета машинисти. „Новите модерни мотриси са с много електроника и по-добри условия на труд, което позволяват да се управляват без проблеми и риск за здравето от жени“, обясни Братоев.

Ние вървим преди вятъра по въпросите на равенството в транспорта. Ние имаме над 200 жени ватмани, което е една трета от всички водачи на тролей и тролейбуси, изпълнителният директор на столичния еклектротранспорт инж. Евгений Ганчев. 

„Партньорството между Съюзът на транспортните синдикати в България и местната власт в лицето на кмета г-жа Йорданка Фандъкова е водещ пример за реален, действен социален диалог. Този факт беше отчетен от Еврокомисията като добра практика от европейската кампания “Жените в транспорта”, стартирала по идея на комисаря по транспорта Виолета Булц и комисаря по правосъдие Вера Юрова.“ Това заяви Екатерина Йорданова, председател на СТСБ и вицепрезидент на Европейската и Световни транспортни федерации. Всяка наша среща ражда нови инициативи, които водят до реални действия, посочи още Йорданова.