Екатерина Йорданова: „Чувството за социална справедливост няма политическа окраска“

 

  • 001

„Всеки има право на своите политически убеждения, но когато един лидер избере да работи за хората, убежденията отстъпват на заден план. Чувството за социална справедливост няма политическа окраска“. Това заяви Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България /СТСБ/ по време на Националната годишна конференция  на синдиката, която се проведе на 30.03.2015 г.

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на починалия на 27 март 2015 г. Розен Зарков, дългогодишен председател на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа”. Зарков бе уважаван лидер на транспортните работници от всички сектори, един от пионерите на съвременния синдикализъм в България, с когото през тези години сме се борили рамо до рамо.

Националната годишна конференция премина под надслов „СТСБ – модерен синдикализъм в действие“. Официални гости бяха, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите на Конфедерацията Валентин Никифоров и д-р Иван Кокалов, изп. секретар на Конфедерацията Николай Недев, председателите: на СБУ – Янка Такева, на ФНСДУО – Мария Темелкова, на ФНСЗ – Светла Василева, на ФНСМ – Валентин Вълчев, на СФ „Металици” – Васил Яначков, на НФТ „Химия и индустрия” – Красимир Кръстев, на ФНСОХП – Славчо Петров, на ФНСС – Йордан Никленов,  председатели на РС на КНСБ, общински съветници от Столичен общински съвет, представители на работодателски организации и др.

Събитието бе открито от председателя на СТСБ, Екатерина Йорданова, която подчерта, че конференция е посветена на цялото семейство на СТСБ. Тя акцентира върху значимостта на социалния диалог. „Гордея се, че успяхме да покажем пред делегатите на 43тия конгрес на Международната транспортна федерация (ITF) модерен синдикализъм в действие и то практикуван от години. Показахме им какво означава реален диалог между синдикат и представител на местната власт и как той работи в полза на града, гражданите, транспорта и трудещите се в него.

Ръководството на СТСБ, хората от моя екип и аз лично вярваме, че всеки от нас може и трябва да бъде диалогичен и практичен, отворен към партньорство за постигане на интелигентни отношения, от които всички страни имат полза. Същевременно, трябва да можем да отстояваме твърдо идеалите и убежденията си, като използваме всички инструменти на синдикалното движение, при спазване на закона.”

Екатерина Йорданова не пропусна да отбележи, че  на 29 март се навършиха 25 години от учредяването на СТСБ като Съюз на транспортните синдикати и правоприемник на над 100 годишна традиция и история в синдикалното движение.

В своето изказване президентът на КНСБ Пламен Димитров приветства домакините домакините на събитието и подчерта: „Всичко, което прави Екатерина Йорданова, не само във връзка със световния синдикален конгрес на ITF, който за първи път се случи в България благодарение на нея, но и това, че изведе цялото синдикално движение на световно ниво, заслужава голямо признание и искрено й благодаря! Няма как да не сме горди, че точно СТСБ беше домакин на най-голямото синдикално събитие в историята на българския синдикализъм!“. Лидерът на КНСБ подчерта множеството успехи, постигнати благодарение на синдикалното движение и не пропусна да подчертае, че независимо от успехите, „на европейско и на международно ниво трябва да сме солидарни и силни и да отговаряме на предизвикателствата на глобализацията.“

Като гост на Националната годишна конференция на СТСБ кметът на София Йорданка Фандъкова акцентира върху факта, че диалогът със синдикатите е изключително важен, „защото ни позволява, въпреки проблемите и трудностите да постигнем развитие във всяка една от сферите на столицата. Работихме по конкретни въпроси и имаме видими резултати.“  Йорданка Фандъкова благодари на Съюза на транспортните синдикати и на неговия председател Екатерина Йорданова за дългогодишното партньорство. Тя не пропусна да подчертае, че между общината и синдикатите възникват ежедневни проблеми, но „ги решаваме заедно с конструктивен диалог и непрекъснати срещи. Изминалата 2014 год. бе трудна за всички нас, които сме ангажирани в обществения живот.“ Кметът на София поздрави СТСБ за успешното домакинство на 43тия конгрес на  ITF: „Искам да ви поздравя за това, че в надпревара с 5 други държави от целия свят, точно вие успяхте да спечелите това домакинството на световно синдикално събитие. Вие показахте какво е силата на обединението, силата на екипната работа. Представихте не само синдикалното движение, но и страната ни и нашия град.“

По време на Националната годишна конференция на СТСБ, председателят на Съюза Екатерина Йорданова отличи партньорите и работодателите, които неуморно подкрепят дейността на транспортния синдикат. Плакет за изключителни заслуги и принос получи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя бе отличена за „Партньор на СТСБ за 2014 г.“ за активното сътрудничество, изключителна и неуморна подкрепа и принос за успешното домакинство и организация на 43тия конгрес на  ITF. Общинският съветник от Столичен общински съвет Венета Серафимова бе наградена за личния й принос към подготовката, организацията и успешното провеждане на 43тия конгрес на ITF.

В категорията „Работодател на годината“ беше награден Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, за най-голям брой реализирани инициативи съвместно със СТСБ и неговия Център за професионално обучение.

Сред наградените за съдействието и подкрепата бяха още  ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“, ДП „Транспортно строителство и възстановяване”,   „Метрополитен” ЕАД, „Столичен автотранспорт” ЕАД, Център за градска мобилност, „Столичен електротранспорт” ЕАД, Летище „София”,  „Ръководство на въздушно движение”, „Холдинг БДЖ” ЕАД.