Избраха Екатерина Йорданова, Председател на СТСБ-КНСБ, за вицепрезидент на Европейската транспортна федерация

  • Congress2

Изключителен успех за транспортните работници в България и признание за цялата страна постигна Председателят на Съюз на транспортните синдикати в България (СТСБ), Екатерина Йорданова, която бе избрана за визепрезидент на Европейската транспортна федерация (ЕТФ) по време на четвъртия редовен конгрес на организацията в Берлин (29-31 май 2013 г.).  Номинацията на Екатерина Йорданова получи голяма подкрепа от Управителния съвет на ЕТФ като за същото място на вицепрезидент се бори и представител на английския синдикат Unite the Union.

 

Европейската транспортна федерация е основана през 1999 г. и днес представлява над 2,5 млн. транспортни работници от 231 транспортни синдиката в 41 европейски страни в секторите: морски и речен, железопътен и пътен транспорт, логистика, гражданска авиация, пристанища, рибари и туризъм. Във федерацията СТСБ представлява българските транспортни работници в почти всеки от тези сектори. ЕТФ е и част от Международната транспортна федерация (МТФ), която е извънредно авторитетна и силна организация на световно ниво, за защита на правата на работещите в транспорта.

На Конгресът на ЕТФ присъстваха 400 представители на влиятелни  синдикални организации от цяла Европа, които приеха работната програма „От глобална криза към глобална справедливост – Европейските транспортни работници отвръщат на удара” определяща приоритетите на организацията за следващите 4 години и очертаха бъдещата стратегия за постигане на глобална справедливост. Бяха определени основните цели и действията, които трябва да се предприемат в следващия мандат по отношение на транспортна политика, която да гарантира устойчивост в сектора, трудови и синдикални права, организиране в глобален мащаб, изграждане на синдикален капацитет, трансгранично представителство и координация. В трите дни определени за отчети, дискусии, гласуване, съставяне на  резолюции и представяне на новата програма за мандат 2013-2017 бяха проведени и избори в 55-членния състав на Изпълнителния комитет на ЕТФ, където освен преизбраната за втори мандат Екатерина Йорданова, за член на ИК бе избран и Иван Дражев, заместник председател на СТСБ.

След изборите, най-висшият ръководен орган на ЕТФ за мандат 2013-2017 е вече в състав: президент – Ларс Линдгрен (STWU, Швеция) и вицепрезиденти Александър Киршнер (EVG, Германия) и Екатерина Йорданова ( СТСБ, България); членове Енрике Фосул ( FSC-CCOO, Испания), Ян Виландсен ( 3F, Дания), Золтан Пап ( VSZ, Унгария); предствител на Женския комитет – Колет Парсън ( Unite the union, Великобритания); Едуардо Чагас, генерален секретар на ЕТФ и Стивън Котън, изпълняващ длъжността генерален секретар на Международната транспортна федерация (МТФ).

Делегацията на СТСБ за конгреса, водена от Екатерина Йорданова, беше в десетчленен състав: Иван Дражев, замeстник председател на СТСБ; Емилия Иванова и Димитър Димитров – членове на Управителния съвет; Милка Костова, член на Съюзния съвет и член на Женския комитет; Анета Сидова, Румен Ангелов – членове на Съюзния съвет, Даниела Златкова, изпълнителен секретар, Димитър Бъчваров и Алина Милушева– представители на младежката мрежа на СТСБ.