5000 медици на протест за достойни заплати, извоюваха поне 200 млн. лв.

 

  • site_1

Близо 5000 медици излязоха на протест пред Министерския съвет за достойни заплати. На митинга в София, организиран от КНСБ, Федерацията на синдикатите в здравеопазването и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, дойдоха лекари, медицински сестри, фелдшери, акушери и лаборанти от цялата страна.


Заедно с българския трибагреник, недоволните издигнаха транспаранти "Искаме бъдеще за медиците днес", "Стига унижение", "Качествени здравни грижи чрез утвърдени медицински стандарти", "Осигурете здравни грижи за нашите родители", "Осигурете здравни грижи за подрастващите - нашето бъдеще".
Хората са обезверени, искаме прозрачност, ред и пари, ако искаме да останат в Родината си, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ако днес не получим исканията си, няма как да продължим. Искаме достоен труд, искаме парите си, призова лидерът на КНСБ от трибуната на митинга.

Този път медицинските специалисти настояват за незабавни промени, защото натрупаното напрежение вече не търпи отлагане. Високите технологии и лъскавите болници няма да помогнат без човешкия ресурс, каза Милка Василева, председател на БАПЗГ.
Тя призова за повече средства за здравеопазване, за заплати, за пари за училищно и детско здравеопазване и за контрол върху разходването на средствата в сектора. От асоциацията предлагат още да има повече възможност за допълнителна квалификация на хората от съсловието, за които те да не плащат с лични средства. Два дни допълнителен платен отпуск трябва да се полагат за обучение, заявяват от асоциацията.

Председателят на ФСЗ и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов подчерта, че ако исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, много медици ще напуснат болниците. “Няма да работят за тези мизерни възнаграждения. Стига бедност, стига разединяване на съсловието! Днес ние ще отидем в тази сграда (Министерски съвет – б.р.) и ще им кажем какво точно трябва да се направи, защото, за разлика от други, ние винаги знаем как може да се постигне това. И ако днес не ни чуят тези политици, ще ги сменим с други. Трябва да знаят, че трябва да се вслушат в гласа на медицинските специалисти, на народа си, защото и те не са доволни, и пациентите не са доволни. Има само две шепи хора, които са доволни, които крадат от нашите пари, които не плащат за вашия труд, които не уважават вашия труд. Ние искаме днес да им кажем: “Дотук бяхме! Стига мизерия! Искаме парите си!”, обяви пред препълнения площад д-р Иван Кокалов.

Резултатът от протеста

В бюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени допълнително 200 млн. лева за здравеопазването, като поне ¾ от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал. Това съобщиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет, където лидерите на протеста бяха приети в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев.
„Добрата новина, която мога да кажа на протестиращите е: Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени поне 200 млн. допълнително средства за болнична помощ, от които ние настояваме 70% да отидат за заплати. Колко пари за персонал и колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор“, обясни Пламен Димитров на пресконференция в МС.
Ако се изпълни договореното, не би трябвало да има проблем от началото на годината да се достигне договореното в КТД за болниците, финансирани от министерство на здравеопазването – 900/950 лв. за медицинска сестра и 1100/1200 лв. за лекар. Битката обаче трябва да бъде за всички, които трябва да получават нивата, договорени в КТД, обяви лидерът на синдиката.

„Наистина от много години за първи път такъв голям ресурс - 200 млн. лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме, е че обемът дейност вече е достигнал своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки. Не искам да фиксирам процент, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал“, обясни и здравният министър Кирил Ананиев.
По думите му тези средства ще са достатъчни за достигането на нивата на заплащане по Колективния трудов договор за медицинските специалисти.
Ще бъде записано и че не по-малко от 50% от общите разходи за финансиране на лечебната дейност ще отиват за разходи за персонал. Ананиев уточни и че в някои болници този процент е и повече – 60-70%.

„Аз като принципал на една голяма част от болниците - това са държавните и областните, имам право на определени указания, които да ги спусна, които трябва да бъдат изпълнявани и ще търся висока отговорност от директорите, ако те нарушават тези съотношения. Ще подсиля и хората от здравното министерство, които ще участват в тези бордове и ще наблюдават пряко изпълнението както на нещата, които ще предложим, така и вътрешната организация по формирането на разходи за персонал“, уточни министърът.
Продължава битката за финансирането на детското здравеопазване, тъй като там заложеното увеличение на заплатите не е достатъчно, заяви лидерът на КНСБ.