Д-р Иван Кокалов, председател на ФСЗ-КНСБ: На 7 октомври излизаме на протест за по-достойно заплащане на здравните работници

 

  • DSC05186

Протест ни не се е състоял, за да бъде наричан бутафорен. Това каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на ФЦЗ-КНСБ д-р Иван Кокалов в предаването "Тази сутрин" по bTV във връзка с изказването на медицинска сестра от Пазарджик, че няма да участва в "бутафорния протест на КНСБ на 7 октомври". Д-р Кокалов посочи, че е проверил и установил, че въпросната медицинска сестра не е официален представител на медицинските работници в Пазарджик.

По думите му в протеста на 7 октомври ще участват няколко хиляди души, организирани в представителни организации. Ние не протестираме срещу, а имаме искания към изпълнителната власт и към парламента, за да бъдат изпълнени тези неща, за които всички протестират, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

Кокалов допълни, че хората трябва да знаят начина, по който се финансира здравната система. По думите му една част минава през бюджета на здравното министерство, а с останалата лечебните заведения се финансират от НЗОК. Той уточни, че няма как да бъдат отпуснати пари директно за заплати. „За това е протеста, те да усетят, че действително за тях се мисли и за това поддържаме всички протести за заплати.“, каза още Кокалов.

Д-р Кокалов, заяви, че е разочарован от решението на Българския лекарски съюз да не подкрепи протеста. По негова информация, представители на БЛС са се срещнали вчера със здравния министър Кирил Ананиев и са повярвали на обещанията му.

„На 7 октомври организираме протест не само на медицинските сестри, но и на работещите в здравеопазването. Вследствие на протестните действия, започнали на 12 май 2018 г., подписахме колективен трудов договор. Минималните начални работни заплати на медицинските специалисти, работещи в болниците, станаха от 700 лв. на 950. Има места, на които са станали, но има и места, на които не са”, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на федерацията на синдикатите в здравеопазването, КНСБ д-р Пламен Радославов.