Заплатите на работещите в "Александровска болница" - с ръст от 12 до 24 на сто

  • alexandr-1

Заплащането на персонала на Александровска болница се увеличава със задна дата, от 1-ви октомври 2017 г. Увеличението за лекарите е с 16%, за медсестрите, лаборантите и санитарите – с 24 на сто, а за администрацията на болницата – с 12%.

Това става възможно с подписването на новия Колективен трудов договор в лечебното заведение. Документът бе подписан днес от представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ д-р Радослав Билюков и д-р Камен Данов, а от страна на болницата подписа си под КТД сложи нейният изпълнителен директор доц. Костадин Ангелов.


Договорът влиза в сила от 1-ви октомври 2017 г. и е за период от две години. С него ще бъде гарантирано, в рамките на възможностите на бюджета на болницата, увеличение на работните заплати на всички работещи в нея.

Това е първа промяна на трудово възнаграждение в рамките на последните 4 години, като с предвидените проценти се достигат в голяма степен заложените в Националния рамков договор в сектор „Здравеопазване” параметри на заплати, отбелязват от лечебното заведение.

Ръстът на възнагражденията ще бъде постигнат на три етапа, през шест месеца. Второто увеличение трябва да влезе в сила от началото на месец март 2018 г., а третото – от 1-ви септември 2018 г.

Разчетите за заложеното увеличение са правени на база на очакван ръст на приходите от НЗОК на годишна база в размер на минимум 8% (какъвто е средният ръст за болницата през последните 3 години). Това е и условие за влизане в сила на последващите етапи за промяна в заплатите.

Преговорите бяха дълги, но основната им цел бе да се постигнат по-добри условия на труд на всички служители в Александровска болница. Трябваше да намерим пресечната точка между желаното и възможното и така постигнахме реалистичното, заяви доц. Ангелов.

За да се гарантира възможност за осигуряване на средства за новите работни заплати, без това да наруши възможността на болницата да покрива другите свои задължения към доставчици на лекарства, консумативи и услуги, е разработен план за оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на лечебното заведение, уточняват от УМБАЛ „ Александровска“.