Лекарите искат план за повишаване на заплатите

  • Kokalov-1

 Трябва да има план как ще нарастват доходите на медиците през годините. Това трябва да става с бързи темпове, ако искаме да не останем без лекари в следващите години. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията насиндикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов на дискусионен форум "Европейски социален диалог в здравеопазването. Предизвикателства в България".

Младите лекари не искат да работят за под 1500 лв. начална заплата. Колегите им в Германия получават с 10-15 пъти по-високи заплати, а в Норвегия и още по-високи, изтъкна Кокалов.

"Ако не се погрижим заедно - управляващи, работодатели и синдикати, да нарастват с бърз темп доходите, ще нараства миграцията", каза д-р Кокалов. По думите му, няма как с ниски доходи да намерим добри специалисти.

"Пред много екипи на здравното министерство сме казвали, че поне при началните заплати трябва да има някакво нормално съотношение", подчерта вицепрезидентът на КНСБ. Например най-обикновеният труд да бъде с минимална заплата, сестрите да започват с две минимални, а начинаещият лекар да започва с три минимални заплати.

Част от болниците изпълняват функции, независимо че не могат да печелят. Затова д-р Кокалов предлага такива лечебни заведения да станат "защитени болници", какъвто пример има в САЩ.

Федералното правителство отделя средства и подпомага такива болници, за да могат хората да се лекуват.

Д-р Кокалов смята, че трябва да се създаде фонд, който да се подпомага от държавата и той да финансира защитените болници.

Примерът с НАТО може да работи и в здравеопазването, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред гостите в дискусията.

Отбранителният пакт притисна страните-членки да отделят 2 на сто от БВП за отбрана. Защо да не започнем да отделяме 6% от БВП за здравеопазване, изтъкна Пламен Димитров.

Според него е крайно време да се направят изчисления как се остойностява трудът в здравеопазването, особено в малките населени места, където не достига медицинска грижа.