7 април - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

7 април - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО и ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК на работещите в българското здравеопазване!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички здравни работници и синдикалисти, които, въпреки тежките нерешени проблеми на системата, продължават ежедневно да помагат на стотици граждани!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на хората от „бялата гилдия” -  лекари, медицински сестри, фармацевти и специалисти от областта на здравеопазването - с признателност и искрена благодарност за грижите по опазване  здравето и живота на пациентите!

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето - глобална инициатива на Световната здравна организация, акцентираща ежегодно върху здравни предизвикателства със световна значимост.

През 2016 г., следвайки мотото на СЗО „Да победим диабета!”, усилията в глобален план    са насочени към  лечение на това заболяване, засегнало милиони хора по целия свят, като само за Европейския регион числото е около 60 милиона души. В България диабетноболните са над 600 хиляди, а още 300 хиляди все още не знаят за своя диабет или преддиабетно състояние.

Тези тревожни сигнали изискват от цялото ни обществото и от всички нас да подхождаме с отговорност към здравната профилактика, да градим активно  отношение към личното си и обществено здраве - за да имаме по-добро бъдеще в живот с качество и благополучие.

Пожелавам Ви сили, енергия, сплотеност и вяра в успеха на вашата мисия и на всичко, което е добро за българското здравеопазване, което е в интерес на българските граждани.

Пожелавам Ви професионални успехи и повече спокойни дни и нощи!

 

Пламен ДИМИТРОВ

ПРЕЗИДЕНТ на КНСБ

7 април 2016