Да работиш в името на доброто здраве е най-благородна кауза

На 7 април се отбелязва Световният ден на здравето, определен като такъв заедно с основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 година, а у нас се отбелязва от 1964 година като Ден на здравния работник.

Всяка година СЗО използва Световния ден на здравето, за да обърне внимание на здравните проблеми, които засягат целия свят – тази година акцентът е върху безопасността на храните, като мотото е „Безопасна храна – от фермата до чинията”.

По традиция на днешния ден празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването. На 7 април се пожелават професионални успехи и се говори за добро здраве и дълъг живот. Но днес български лекари от организации на общински и частни болници упражняват своя символичен протест срещу фиксирането на болничните бюджети спрямо миналогодишните им разходи, което може да доведе до фалити на лечебни заведения. Според сдружението на общинските болници вече има ощететни с над 20% заради промяната.

Ръководството на КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеозването (ФСЗ) отдавна пледират пред властимащите за създаване на здравна стратегия за развитието на системата, която да включва планиране в дългосрочен времеви хоризонт и да отчита миграционните процеси и мотивация на медицинските специалисти за работа в България. Чрез стратегията трябва да се цели оптимизиране на здравноосигурителния модел, изграждане на реален обществен контрол върху публичните средства за здраве и развитие на социалния диалог.

Да работиш в името на доброто здраве, което помага на хората да живеят пълноценно е най-благородна кауза. Пожелаваме на всички здравни работници, също здраве и успехи.

 

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

Президент на КНСБ

 

Д-р ИВАН КОКАЛОВ

Вицепрезидент на КНСБ и

председател на ФСЗ