ФСЗ – КНСБ настоява за по-голямо увеличение на средствата за здравеопазване

 

На днешното си заседание Федералният съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ (ФСЗ – КНСБ) прие декларация, с която настоява за по-голямо увеличение на средствата за здравеопазване.

Според синдиката в предложеното от правителството в Проекта на бюджет за здравеопазването за 2013 г. увеличение е само и единствено за сметка на увеличения на здравно осигурителните плащания на българските работници, служители и работодатели. ФСЗ – КНСБ смята, че  средствата са крайно недостатъчни и по никакъв начин няма да удовлетворят очакванията на българските пациенти и на изпълнителите на медицински дейности.

В декларацията ФСЗ – КНСБ заявява, че са необходими допълнително 27 млн. за училищно и детско здравеопазване, 17 млн. лв. за обезпечаване изпълнението на КТД в отрасъл „Здравеопазване” за дейности, финансирани от Министерство на здравеопазването, 10 млн. лв. за финансиране на Общински лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени райони, както и 43 млн. лв. за болнична дейност за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки.

Федералният съвет на ФСЗ – КНСБ заявява още, че ако не бъдат удовлетворени тези искания, ще предприеме допитване в структурите си за организиране на протестни действия.

Декларация на Федералния съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ от 16.11.2012 г.