КНСБ се срещна със синдиката на виетнамските учители

  • Vietnam

Синдикатът на виетнамските учители бе на официално посещение в КНСБ. Делегацията на гостите бе представена от председателя на организацията Ву Минх Дук. От българска страна на срещата присъстваха вицепрезидентите на КНСБ Пламен Нанков и д-р Иван Кокалов, както и председателят на Синдикатът на българските учители (СБУ) Янка Такева.

По време на визитата гостите поискаха съвети от българските си колеги относно синдикалната дейност. „Искаме да споделите вашия опит, тъй като през 2018 година ще имаме конгрес и поуките ви ще ни бъдат полезни“, каза председателят на виетнамския синдикат Ву Минх Дук.

„Фундаменталният проблем на синдикатите у нас е да мотивират своите членове. 85 % от населението не членува никъде и ние трябва да намерим начин да ги приобщим“, заяви от своя страна Нанков. Той обясни че поради тези причини КНСБ провежда различни кампании по места, с които да стимулира хората да се борят за правата си. Вицепрезидентът допълни, че с последната инициатива „Искам още 100 лева към заплатата си“ България се е включила към европейската кампания „Pay Rise“. Освен това преди години е създаден и електронен синдикат, в който всеки член може да влезе и да се информира. „Ние имаме и взаимоспомагателна каса, чрез която предоставяме на нашите членове евтини заеми, с които да посрещнат социалните трудности. Не се ограничаваме само до синдикалната дейност, имаме и обществена. Организираме спортни мероприятия, имаме стипендии за деца, загубили родителите по време на трудова злополука“, обясни Пламен Нанков.

Относно издръжката на организацията, за която виетнамската делегация попита, вицепрезидентът обясни, че не може да се разчита основно на членския внос, а трябват и други източници на финансиране. „Имаме възможност да използваме европейски източници, тъй като за нас е важно да запазим своята независимост“, каза той.

„Много ви благодаря за тази полезна информация. От наша страна мога да кажа че ние отдавна имаме закони за синдикатите,те са вписани в Конституцията. Имаме и представители в Народното събрание“, обясни председателят на виетнамската организация. Той допълни, че като се прибере в страната си, ще изготви доклад за тяхната конфедерация на независимите синдикати, където ще включи съветите, които са получили от българска страна. „Надявам си и занапред да продължим да си сътрудничим“, завърши Ву Минх Дук.