Най-малко 688 лв. заплата за старши учител

  • 7054-800-0


688 лв. ще бъде минималната заплата на старши учител в системата на средното образование. Това предвижда анекс към Колективния трудов договор в системата на средното образование, който беше подписан днес от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева и социалните партньори, сред които и двата учителски синдиката в КНСБ - Синдикатът на българските учители и Независимият учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати.

Споразумението предвижда увеличение с 10 на сто на минималните заплати на учителите от 1 януари 2017 година.

За повишението на минималните трудови възнаграждения на педагогическия персонал са осигурени 100 млн. лева от бюджета за следващата година, а за непедагогическия персонал – още 26 млн. лв. Според анекса, минималните заплатите на педагогическите специалисти ще се вдигнат от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.
Анексът към Колективния трудов договор предвижда още увеличение на лекторските часове също с 10%. От 1 януари 2017 г. учителите с бакалавърска или магистърска степен ще получават най-малко 5,50 лв. на час, а от 1 ноември 2017 г. – 6 лв.

Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на конкретната длъжност, ще взимат най-малко по 4,40 лв. от началото на януари следващата година, а от началото на ноември – по 4,80 лв.
Радвам се, че днес изпълняваме черно на бяло това, което обещахме на Учителския събор на 19 юни. След него със синдикатите подписахме споразумение, с което поехме ангажимент за това 10% увеличение. Беше трудна битка, срещахме съпротива, но с постоянство, упоритост и ясна политическа воля успяхме, заяви при подписването Меглена Кунева. Тя беше категорична, че 10% не е много и няма да реши всички проблеми на учителите, но е ясен знак, че те са приоритет за държавата и че за тях ще има грижа.

Кунева посочи още, че България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука – 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, добави вицепремиерът.

При подписването Меглена Кунева благодари на социалните партньори в лицето на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, на председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и на председателите на трите синдиката в системата – Янка Такева на Синдиката на българските учители, Юлиян Петров на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и на Аспарух Томов на Независимия учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати у нас.

Останалото увеличение от бюджета за образование и наука за 2017 г. отива за покриване на разходите на пътуващите учители, за повишаване на размера на осигурителните вноски за Фонд „Пенсии“ и други училищни дейности. От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10,5 заплати.