Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор

  • 01

Прехвърлянето на собствеността на професионалните гимназии по селско стопанство към общините, прието чрез законови промени, беше грешно решение, с което КНСБ не бе съгласна. Законът вече е факт. Аз обаче отправям апел към министър-председателя г-н Бойко Борисов: Нека, когато искаме да защитим земеделските професионални гимназии, да упражним възможността за единна воля и тогава ще опазим от нечист интерес на местно ниво собствеността им.

Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”, организирана от Синдикатът на българските учители (СБУ), съвместно с фондация „Конрад Аденауер ” и Асоциация на земеделските училища в България. В нея участваха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов,  председателят на СБУ Янка Такева, представители на Селскостопанска академия, началници на Регионални инспекторати по образование, учители и директори на земеделски училища от страната и други.

От 1 август 2016 г. държавните земеделски училища ще преминават към съответните общини, заедно с учебната си база,  прилежащата земя и техника.

Лидерът на Конфедерацията припомни и друг апел на КНСБ, отправен в края на 2015 г. към правителството, свързан с преосмисляне и преразглеждане на наложените санкции на Русия във връзка с негативните ефекти на ембаргото върху икономиката на България.

 „Не виждам нищо странно в това, нито русофилско или русофобскo – говорим за икономически интереси, защото само в земеделския сектор у нас преките и косвени загуби надхвърлиха 100 млн. евро“, посочи Димитров. Той засегна и друг важен проблем в сектора – за правата на работещите в земеделието, които не са защитени, защото при около 700 хиляди души, които полагат труд, земеделските производители са 6-7 пъти по-малко, а осигурените лица са 5 %.

„Добре дошли на поредната Национална конференция на Синдиката на българските учители, която е първа за 2016 г. Конференция, която е изключително важна за развитие на селското ни стопанство“, обърна се към присъстващите председателят на СБУ Янка Такева. Тя съобщи, че в рамките на 3 години СБУ е провел над 85 национални научно-практически конференции, които касаят проблемите на средното образование, връзката на средното образование с пазара на труда и с висшето образование и връзката на образованието и ученето през целия живот.
„Това прави Конфедерацията на независимите синдикати в България, заедно със Синдиката на българските учители“, каза Такева, която призна, че има сериозни притеснения във връзка са промяната на собствеността на земеделските училища и попита представителите на аграрното ведомство „защо и кому бе нужно това“? По думите ѝ, България трябва да развива едно много добро земеделие във всичките му клонове и форми, защото това е приоритет на държавата.

„Ако погледнете „Бюджет 2016”, ще видите, че има три основни приоритета - селското стопанство, образованието и инфраструктурата“, добави Такева.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев призна, че селскостопанските училища имат земи и към тях има определени апетити. „Тези земи не трябва да бъдат обект на каквото и да било нечестно посегателство", коментира министърът. Той обеща да има контрол и да могат да се изпращат сигнали, където това се е случило, защото „най-голямото безобразие, е когато се открадне от ученик - това е кражба от бъдещето“.

„Изключително важно е професиите в селското стопанство да станат привлекателни за учениците“, посочи Танев и отбеляза, че е необходимо свързването и обгрижването на земеделските училища в една мрежа.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов обеща пред синдикатите в залата, директорите на училища и журналистите, че училищата, ще се прехвърлят към общините без нарушения. По думите му в Закона за професионалното образование е записано, че „училищата, заедно с предоставената им собственост, ще преминат към съответните общини, без да се извади нито един декар земя, нито една машина“.

„Въпросът е има ли в общините доверие, че са само благородни намеренията. Смятам, че в общините няма проблеми. Предлагам да обсъдим тази собственост да бъде прехвърляна като публична общинска собственост, тогава разпореждането с тази собственост не е толкова просто“, заяви Костов.