Учителската спартакиада - запомнящо се събитие и успешна политика на СБУ

  • 01

На 4 юли 2015 г. в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена” се състоя тържествената церемония по награждаването на победителите в Единадесетата спартакиада на учителите с международно участие, организирана от СБУ, в партньорство с Българска работническа федерация „Спорт и здраве” към КНСБ, проведена под патронажа на Бойко Борисов, министър - председател на Р България, Пламен Димитров - президент на КНСБ и Мартин Ромер, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование, подкрепена от Министерството на образованието и науката, и от Министерството на младежта и спорта.

В тържествената церемонния взеха участие д.ик. н. Янка Такева, председател на СБУ, проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката, Йорданка Фандъкова, кмет на град София, Иван Портних, кмет на град Варна, Мартин Ромер, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование, Славомир Брониаш, председател на Полския учителски синдикат и член на Изпълнителния комитет на Интернационала на образованието. Сред официалните гости бяха още: Пламен Нанков, вицепрезидент на КНСБ;  Живка Първанова, зам.-областен управител на София-град; Алла Негриенко - ръководител отдел в Централния комитет на Профсъюза на работещите в образованието в Украйна; Йоан Ценц - първи зам.- председател на Федерацията на свободните синдикати в образованието в Румъния и др.

В продължение на четири дни на спортните терени в комплекса, над 450 учители от 19 общини от цялата страна, заедно с колеги от Полша, Украйна и Румъния влязоха в благородна надпревара помежду си  в десетте спортни дисциплини: тенис на маса, плажен волейбол, стрийтбол, шахмат, дартс, мини футбол, бридж, плуване, петанк и теглене на въже. Доказвайки за пореден път, че носят висок дух, възможности и воля за успехи не само в класната стая. И умеят да дават ярък заразителен  добър пример на своите ученици и на обществото ни като цяло.

В крайното отборно комплексно класиране  първото място зае отборът на СБУ – Варна с 84 точки, следван от отборите на СБУ- Пловдив -70 точки и Полски учителски синдикат -61 точки. Четвърто място зае СБУ - Бургас с 37 точки, пето СБУ - София с 28 точки. Купата „Феърплей” заслужиха: при мъжете СБУ – Велико Търново, при жените представителите на Учителския синдикат от Украйна.

Купите и медалите връчиха: д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители; проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката; Йорданка Фандъкова, кмет на град София;  Иван Портних- кмет на град Варна и Мартин Ромер, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование, вицепрезидента на КНСБ - Пламен Нанков, Десислава Ягодин , председател на БРФ ,, Спорт и здраве” и др.

С почетни плакети бяха удостоени: Бойко Борисов, министър- председател на Р България, Пламен Димитров, президент на КНСБ, Красен Кралев - министър на младежта и спорта,  проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката; Йорданка Фандъкова, кмет на град София; Иван Портних, кмет на град Варна; Мартин Ромер, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование и други .

Поздравителен адрес до организаторите и участниците в Спартакиадата изпрати Красен Кралев, министър на младежта и спорта.

Всеобщо бе мнението, че Учителската спартакиада с международно участие е една от най-успешно наложилите се политики на Синдиката на българските учители, която служи за пример не само в България, но има и широк положителен отзвук в Европа.