Стартира Единадесетата спартакиада на учителите с международно участие, организирана от СБУ

  • 01

Днес, 1 юли 2015 г., д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ  откри  Единадесетата учителска спартакиада на Синдиката на българските учители с международно участие.

Тази година традиционното събитие е посветено на 25-годишнината на СБУ и се провежда под патронажа на Бойко Борисов, министър - председател на РБългария, Пламен Димитров - президент на КНСБ и Мартин Ромер, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование. Единадесетата международна спартакиада на учителите е подкрепена и от Министерството на образованието и науката, и от Министерството на младежта и спорта.

В продължение на четири дни в курортния комплекс “Св. св. Константин и Елена” над 450 учители от 19 общини от цялата страна, заедно с колеги от Полша, Украйна и Румъния  ще се състезават в десет вида спорт: тенис на маса, плажен волейбол, стрийтбол, шахмат, дартс, мини футбол, бридж, плуване, петанк и теглене на въже. Сред основните цели на инициативата на СБУ са популяризирането и утвърждаването на спорт за здраве сред заетите в системата на средното образование, както и укрепване  на сътрудничеството и солидарността сред учителите от различните страни.    Спартакиадата е една от успешно наложилите се политики на СБУ, която единадесета поредна година се организира в партньорство с Българска работническа федерация „Спорт и здраве” към КНСБ, с председател Десислава Ягодин.

Като израз на градивното социално партньорство, традиционно участието на учителските отбори се подпомага финансово от редица общински администрации като: София, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Шумен, Стара Загора и др.

Сред гостите  на тържествената церемония при откриването на Единадесетата спартакиада бяха: Валентин Никифоров - вицепрезидент на КНСБ, който поднесе приветствие от ръководството на Конфедерацията; Мария Минчева – директор на дирекция “Образование” към Столична община; Пенка Игнатова – директор на дирекция “Образование” – Велико Търново; Венцислава Генова, началник на РИО на МОН – Варна; Лилия Христова- директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” – Варна; Камелия Койчева, зам.-кмет на Добрич; Гжегаш Грухлин - вицепрезидент на Полския учителски синдикат; Алла Негриенко - ръководител отдел в Централния комитет на Профсъюза на работещите в образованието в Украйна; Георги Труханов - Профсъюз на работещите в образованието в Украйна и Йоан  Ценц - първи зам.- председател на Федерацията на свободните  синдикати в образованието в Румъния.

Поздравителни адреси до организаторите и участниците в Спартакиадата изпратиха: Бойко Борисов, министър - председател на Р България, Пламен Димитров-президент на КНСБ и инж. Николай Иванов - кмет на община Враца.

За неповторимата тържествена атмосфера при откриването на Единадесетата спартакиада на учителите с международно участие допринесоха с изпълненията си Гайдарски оркестър при ОУ “Антон Страшимиров”, гр. Варна, с ръководител Недко Царев, ученичката Румяна Атанасова - талантлив глас в народното пеене и  представителен танцов ансамбъл при СОУ “Елин Пелин”, гр. Варна, с ръководител Тодор Тодоров.