СБУ дари 23 микровълнови печки на пострадали от бедствието в град Мизия

  • 0001Glavna_miziq

Синдикатът на българските учители (СБУ) и Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) дариха 23 микровълнови печки в помощ на пострадалите от наводненията през изминалата година в град Мизия. Това се случи днес, 12 януари 2015 г., в сградата на община Мизия, където присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на СБУ Янка Такева, както и кметът на общината д-р Виолин Крушовенски.

Микровълновите печки бяха раздадени на членове на СБУ в подкрепа на домакинствата им, които вследствие на наводненията през изминалата година изгубиха голяма част от имуществото си.

Преди благотворителното събитие президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СБУ Янка Такева се срещнаха с кмета на общината, с когото обсъдиха ситуацията в града. Стана ясно, че голяма част от пострадалите семейства са напуснали Мизия с цел да търсят работа и препитание в по-големите градове. Безработицата към момента е 36,7% от 2000 работоспобни души, а училищната паралелка – 7 клас, е с капацитет от 93 ученици. Кметът изтъкна, че градът разполага само с една линейка, която той е успял да осигури за спешни случаи. „При сериозни заболявания трябва да се чака обслужване от по-далечните райони, като Оряхово и Козлодуй”, добави той.

След проведения разговор президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на СБУ Янка Такева обещаха да проведат среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, за да се потърси финансиране за ремонтиране и изграждане на домовете на пострадалите семейства.