Пламен Димитров: Без учителите нямаме шанс да направим дигитална трансформация

През следващите 4 години дигиталните умения на всички българи трябва да бъдат драстично подобрени. 3,2 млн. работещи българи и още 250 хил. безработни имат нужда от подобряване на дигиталните им компетентности, за да бъдат пригодни към променящия се пазар на труда, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на форум за социалния диалог в образованието, организиран от конфедерацията съвместно със Синдиката на българските учители. Той се проведе на 2 октомври и на него присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов, социални партньори, синдикални лидери в предучилищното и училищното образование.

Без учителите нямаме шанс да направим качествената промяна и България да направи тази дигитална трансформация. Това е огромно предизвикателство и единственият мултипликатор сте вие, обърна се към учителите Димитров. Той напомни, че предвидените евросредства за страната ни по фондовете за възстановяване и за справедлив преход са 25 млрд. лв. и част от тях ще са насочени именно за дигитални умения.

Президентът на КНСБ открои СБУ като еталон за социалния диалог и за сключване на колективни трудови договори. Той посочи, че през последните години българският учител е приоритет.

Председателят на СБУ Янка Такева подчерта добрия диалог с образователното министерство и че страната ни е единствената в ЕС и на Балканите, подписала два колективни трудови договора и анекса в образованието по време на пандемията, а специалните клаузи заради корона кризата, служат за пример и в Европа.  В осем областни града е договарен допълнителен отпуск за учителите за тази година, като София е първият, в който е постигнато. Отделно има клаузи и за работа с учениците, отсъствали заради заболяване, както и ако учителите използват собствен ресурс за онлайн обучение.

Такева подчерта необходимостта от нов стандарт за подготовка на бъдещите педагози, предвиждането на повече практика. 24% от българските учители имат и второ висше образование, 87 на сто са с пета степен на квалификация, като само тази година такава са придобили 8 хил.

Открита бе Шестнадесетата спартакиада на учителите

 

  • Spar

На тържествена церемония в сряда бе открита официално Шестнадесетата спартакиада на учителите. Тя се провежда от 1 до 6 септември в курортен комплекс Албена. Спартакиадата е под патронажа на премиера Бойко Борисов, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева и Сюзан Флокан, европейски директор на Европейския синдикален комитет по образование. Специален гост на откриването бе и министърът на образованието Красимир Вълчев.

На спортната база в курортния комплекс “Албена” при спазване на всички епидемиологични мерки близо 350 учители от 19 общини от цялата страна се състезават в единадесет спортни дисциплини: дартс, бридж, петанк, плуване, шахмат, баскетбол, мини футбол, тенис на маса, теглене на въже, плажен волейбол, народна топка на плажа.

Шестнадесетата учителска спартакиада на Синдиката на българските учители се провежда в годината, в която се чества 30-годишният юбилей от учредяването на СБУ.

Тя се организира в партньорство с Българска работническа федерация „Спорт и здраве” към КНСБ, която също е учредена преди 30 години. Реализира се и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

СБУ отличи победителите в Седмия международен конкурс, посветен на дейностите по интереси в образованието

 

  • SBU
 

Синдикатът на българските учители отличи на тържествена церемония победителите в Седмия международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности (занимания по интереси) – за устойчиво качествено обучение, възпитание, развитие и социализация на децата и учениците”. Наградите бяха връчени от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева, министъра на образованието Красимир Вълчев и президента на КНСБ Пламен Димитров. Конкурсът е организиран от СБУ и е под патронажа на Министерството на образованието и науката.

От 26 до 31 август, при спазване на всички епидемиологични изисквания, свързани с пандемията от Ковид-19, в Саниторно-оздравителния комплекс „Камчия“ за седма поредна година се проведе форум, посветен на дейностите по интереси в системата на предучилищното и училищното образование. Той е организиран от СБУ с подкрепата на СОК „Камчия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“ под патронажа на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. 

Семинарът бе заключителна част от едноименния конкурс, организиран по идея на СБУ, който тази година бе на тема: „Екологичното образование и възпитание в образователните институции за формиране на гражданска отговорност и социална ангажираност у децата и учениците“. В него участваха над 200 учители и специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност от детската градина до дванадесети клас, от центровете за подкрепа на личностното развитие, директори и др. Те имаха възможността да обобщят и мултиплицират добрия педагогически опит, да изразят лична позиция и да предложат авторски решения на поставените проблеми във връзка с един от най-важните и актуални световни проблеми – промените в климата и устойчивото развитие, както и възпитанието на младото поколение в ценностите на екологичната отговорност и социална ангажираност.

Започна деветото издание на Постоянната академия за науки и иновации в образованието на СБУ

 

Стартът на деветото издание на Постоянната академия за науки и иновации в образованието (ПАНИО) на СБУ бе поставен официално на 2 юли 2020 г. в град Хисаря от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева и министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.

В първата група участие взеха учители от област Ямбол и област Сливен. Гости на събитието бяха още проф. Димитър Веселинов – директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите (ДИУУ) при СУ "Св. Климент Охридски", проф. Росица Пенкова, както и основните лектори на Академията: проф. Дора Левтерова, доц. д-р Надежда Калоянова и г-жа Ирена Соколова.

Янка Такева проведе конференция на тема равнопоставеността между мъжете и жените, приобщаването на жените във всички сфери на обществения, политическия и социално-икономическия живот и мирът

 

  • DSC_0848

Днес, 2 март 2020 г., д.ик.н. Янка Такева – председател на Комисията за равнопоставеността, семейството, жените и децата (КРСЖД), на „Обществен женски парламент – 21. век“ (ОЖП) към Конфедерацията на независимите синдикати в България, (КНСБ) и председател на Синдиката на българските учители, проведе в КНСБ тържествена конференция, посветена на 3 март – Национален празник на Република България и на 8 март – Международен ден на жената, с членовете на КРСЖД и ОЖП. Основни теми на конференцията бяха равнопоставеността между мъжете и жените, приобщаването на жените във всички сфери на обществения, политическия и социално-икономическия живот и мирът.

Подробности можете да прочетете във в. „Учителско дело“.

СБУ връчи годишните си награди

  • IMG_2612

Синдикатът на българските учители връчи традиционните си годишни отличия на церемония на 13 декември. Наградени бяха 40 директори на училища и детски градини, кметове, заместник-кметове, началници на Регионални управления на образованието, журналисти. Отличията бяха връчени лично от председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева и официалните гости, сред които министърът на образованието Красимир Велчев, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков и др.

Пламен Димитров: Системата на образованието трябва да помогне за развитие на дигиталните умения на българите

  • IMG_2383

Поне още 500 млн. евро са необходими за обучение в дигитални умения на работещите българи. Това е кауза, която трябва да бъде възложена на системата на образованието, за да я предаде по подходящ начин. Потопени сме в среда на изкуствен интелект  и е важно да дадем базови дигитални умения. Това каза президентът на КНСБ на 39-ия синдикален съвет на Синдикат на българските учители, посветен на темата „Гражданското образование – фактор за изграждане на морални ценности и граждански добродетели“. Във форума взеха участие и министърът на образованието Красимир Велчев, председателят на СБУ Янка Такева, 297 членове на съвета, гости от чужбина.

Лидерът на СБУ Янка Такева пред конгреса на ЕКП: Намаляват разликите в заплащането между мъжете и жените в България

  • site_11

България и КНСБ полагат огромни усилия в борбата за преодоляване на неравенствата между половете. В резултат на това намаляват разликите в заплащането между мъже и жени през последните години, намалява и разликата в заетите работни места от двата пола. Това обяви пред конгреса на ЕКП лидерът на СБУ и председател на „Обществен женски парламент – 21 век“ Янка Такева.

СБУ награди над 100 изтъкнати учители

 

  • site_1

Работим по глобалното гражданско образование, не само на Балканите, а и в целия свят. Работим за преодоляване на агресията, на насилието, гражданското общество в целия свят и се надявам министерство на образованието да бъде обявено за център на глобалното гражданство на Европа, когато на 24 май у нас пристигне директорът на ЮНЕСКО. Това обяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители (СБУ), по време на 22-рия Национален конкурс на синдиката на българските учители „Учител на годината 2019“. 36 преподаватели и директори получиха приз „Учител на годината“, а още близо 70 бяха отличени със специални плакети и награди от СБУ за работата си през изминалите 12 месеца.

Янка Такева: Няма да позволим на никого да погазва достойнството на българския учител

  • site-1

Няма да позволим на никого да погазва достойнството на българския учител. Ще се борим срещу сезонните договори, които обричат преподавателите да се регистрират на борсата всеки май, като земеделски работници. Това обяви председателят на СБУ Янка Такева пред XXXVIII Синдикален съвет на организацията, който се провежда в столицата.