10 декември – международен ден за защита на човешките права

 

  • ---

МКП призовава за солидарност със синдикалните организации във Филипините

Тази година по повод на международния ден за защита на човешките права МКП призовава синдикалната общност да обърне внимание върху бруталните атаки срещу човешките и трудовите права и репресии върху синдикални лидери и активисти във Филипините.

Правителствената репресия срещу синдикалистите се развилня наскоро с нова вълна от арести и насилие. Международното синдикално движение се обедини и призова правителството на Филипините незабавно да спре тези атаки.

Правителството си набелязва синдикалните активисти чрез т.нар. практика „отбелязване в червен цвят“.

Чрез фалшиво идентифициране на хора, които се изказват срещу правителството, и ги  асоциира с въоръжени милиционерски групи, правителството ги подлага на тормоз, арести,  насилие и дори на убийства.

Само през изминалия 31 октомври координирани полицейски хайки по време на претърсвания насочват оръжията си дори и срещу деца. През този ден над 40 души бяха арестувани по фалшифицирани обвинения за незаконно притежание на оръжие, 21 от които бяха работници в автотранспорта, които в същото време присъствали на заседание на техния синдикат. През последните три години 43 членове на профсъюзите и служители са били убити без присъди. Към днешна дата правителството не преследва извършителите. МКП многократно е призовавала за спешно и независимо разследване на тези случаи.

 „Още от началото на„ войната срещу наркотиците “на президента Дутерте през 2016 г. убийствата без съдебно разследване и присъди получиха безплатен пропуск и все по-голям брой убийци се разхождат безнаказано. По оценка на експертите  по този начин  са били убити 27 000 души. „Тоханг“ - страховитото нощно чукване както от полицията, така и от въоръжените милиционерски групи, което предхожда много от тези убийства, трябва да алармира цялата международна общност за тези брутални нарушения на върховенството на закона “, заяви Шаран Бъроу, генерален секретар на МКП.

МОТ реши да изпрати трипартитна мисия на високо равнище във Филипините за разследвана на ситуацията с човешките права, но въпреки това все още правителството не я е приело. Международната синдикална общност предприема солидарни действия по света с искания за спиране на насилието и потъпкването на човешките права, както и на репресиите срещу синдикалисти. МКП е поискало среща с представителите на Филипините в ЕС по повод на международния ден на човешките права и е поставила следните три ключови искания:

  1. Слагане край на атаките и на „маркирането в червено“ на легитимни синдикални организации и на активистите за защита на трудовите права;
  2. Прилагане на препоръките, приети от Комитета за прилагане на стандартите на МОТ от юни 2019 г;
  3. Приемане възможно най-скоро на трипартитната мисия на МОТ на посещения в страната.

Може да използвате следните линкове за изразяване на вашата солидарност с борбата за защита на фундаменталните човешки и синдикални права във Филипините.

#StopTheAttacks - send a tweet or a Facebook post, посетете страницата action page.

Синдикатите във Филипините:

На национално ниво съществуват около 600 регистрирани синдикални организации, индустриални федерации и организации на ниво фирма от частния и публичния сектор. Тези организации представляват по-малко от 10 % от 38,8 милионната работна ръка. Най-влиятелните организации-членове на МКП са: Федерация на свободните профсъюзи (FFW), Kilusang Mayo Uno (KMU), Sentro ng mga Nagkakaisa at Progresibong Manggagawa (SENTRO) и Синдикалният конгрес на Филипините (TUCP).

В изготвяния ежегоден индекс на МКП за спазване на правата през 2019 г. Филипините са класирани в група 5, т.е. в групата с най-брутални нарушения и тотално погазване на правата, в т.нар. в държави „без гаранции за спазването и прилагането на правата“.

Глобалният индекс на МКП обхваща 139 държави по света, като прави класация по скалата от 1 до 5, основаваща се на степента на спазване на човешките и синдикални права. В Група 1 влизат държавите с най-редки нарушения, а група 5 са държавите с най-лоши показатели.

МКП представлява 207 милиона члена от 331 организации-членки в 163 държави и територии по света.