Протести за достойни заплати по време на срещата на МОТ в Женева

  

  • protest_jeneva

Две протеста за достойни заплати се проведоха в Женева по време на срещата на МОТ. На 14 юни жените в цяла Швейцария излязоха по улиците на национална стачка. Тя се проведе в разгара на важни преговори за приемане на международни стандарти в борбата с насилието и тормоза на работното място.

Сред исканията на жените в Швейцария са: равнопоставеност при заплащането на труда, инвестиции в сектора на полагане на грижи, признаване на реалната стойност на неплатения труд на жените в домакинството и в обществото и нулева толерантност към насилието, основано на пола, както и предприемане на ефективни мерки за предотвратяване на психологически и физически тормоз.

Кампанията #MeToo осветли в глобален мащаб проблемите на насилието и тормоза, на които жените са подложени. Делегатите на 100-годишната конференция на МОТ облякоха дрехи в лилави цветове, за да покажат своята подкрепа и да подчертаят необходимостта от приемането на международни стандарти в борбата с насилието и тормоза на работното място.

 „Призивът намери своя отклик по целия свят и сега ехото преминава през улиците на Женева и Швейцария. Жените поставят искането за равно третиране. Стъпките за напредъка към постигането на тази цел са изграждане на работна среда, в която няма насилие и тормоз. Убедена съм, че всички заедно -  правителствата, работниците и работодателите, ще изпратят ясното послание, че насилието и тормозът вече не се толерират в света на труда “, заяви Шаран Бъроу, Генерален секретар на МКП.

По време на протеста швейцарският парламент спря работа за 15 минути. Някои от членовете му също изразиха активност, включително вътрешният министър Ален Берсет, като са пуснаха беззвуково видео, което илюстрира проблемите, пред които са изправени жените в Конфедерация Швейцария.

Два дни по-късно улиците на Женева бяха изпълнени с делегати от 40 страни, които участваха в митинг на тема "МОТ за 21-ви век - време за нов социален договор". Решението за организиране на шествието бе взето по време на Световния конгрес на МКП в Копенхаген през декември 2018 г. На протеста присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова.

Синдикатите от цял свят са в Женева, за да преговарят за историческата Декларация от 100 години на Международната организация на труда (МОТ). През втората и последната седмица преговорите между работниците, работодателите и правителствата ще се стремят да установят правила за смислено справяне със злоупотребите в света на труда.

„От Южна Африка до Швеция, от Коста Рика до Нова Зеландия ние се движим в същата посока. Установяването на правила за всички е единственият начин да се избегне състезанието до дъното, в което всички бихме загубили. МОТ изигра решаваща роля за осигуряването на споделен просперитет чрез установяване на глобални трудови стандарти и задържане на правителствата да отчитат тяхното прилагане. Ние насочваме тази амбиция напред и намираме решения на предизвикателствата на днешния ден и на бъдещето ”, каза Бъроу. Тя допълни, че в момента текат преговори, които могат да доведат до исторически прогрес. Декларация на МОТ, която определя право на всички работници, задължителни правила, които ефективно се борят с насилието и тормоза на работното място, е на масата. „Уверена съм, че заедно с правителствата и работодателите можем да ги преодолеем - каза още Бъроу.

МОТ стартира своята 100-та година с доклад за бъдещето на работата, озаглавена „Работа за по-светло бъдеще“, в която се представят амбициозни предложения за справяне с предизвикателствата на бъдещето. Той призова за подновяване на социалния договор, основан на универсална гаранция на труда.

Тази универсална гаранция за труда ще осигури на всички работещи хора - независимо от техните трудови договорености - основните права на основните принципи на МОТ (свобода от детски и принудителен труд, свобода от дискриминация на работното място и свобода на сдружаване и колективно договаряне), както и правото до заплащане на доходи, здраве и безопасност на работното място и контрол на работното време.