Конгресът на ЕКП скастри Еврокомисията за правата на държавните чиновници

 

  • site_lynch

Конгресът на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), който се провежда във Виена, изпрати остро писмо до Европейската комисия заради правата на държавните служители да изразяват мнение и да дават препоръки за случващото се на работното им място. Протестът на ЕКП е заради делото на Европейската федерация на държавните служители (EPSU) срещу решението на ЕК да блокира споразумение между социалните партньори за правата на информиране и консултиране. На практика с това решение Комисията изключва всички чиновници в Европа от основни права на ЕС.

Делото на EPSU ще бъде разгледано утре, 23 май, на публично изслушване в Европейския съд. Това е първият път, в който европейска синдикална организация завежда дело срещу Европейската комисия по повод социалната политика.

Споразумението между социалните партньори беше прието през декември 2015 г. от EPSU, и EUPAE, организацията на работодателите в публичните администрации. То имаше за цел да запълни дългогодишната празнина в законодателството на ЕС.

 „Призоваваме Комисията да спре да блокира това споразумение и да седне с ЕКП и ETUF, за да обсъдят своя подход към споразуменията като истински социални партньори. Не е приемливо ЕК да твърди, че подкрепя социалния диалог, а след това да прави обратното. Днес Конгресът на ЕКП показа подкрепата си за исканията на синдикатите и работодателите, че Комисията трябва да направи предложение пред Съвета за прилагане на Споразумението между социалните партньори чрез директива", заяви Конфедеративният секретар на ЕКП Естер Линч.

Ако решението на комисията остане в сила 9,8 милиона държавни служители ще останат без европейското си право да изразят мнението си за значителни промени, засягащи тях и работното им място. Демокрацията на работното място е стълб на демокрацията в нашето общество и заслужава широка подкрепа", заяви още Естер Линч.

Решението на Европейския съд се очаква преди края на годината.