50 млн. работници избират нови европейски лидери

 

  • logo_etuc

 Близо 50 млн. работници в Европа ще избират нови лидери през следващата седмица във Виена. От 21 до 24 май там ще се проведе редовния конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите – най-голямата синдикална организация на континента.

Очаква се в събитието да се включат 637 делегати и гости от 90 европейски държави. КНСБ ще бъде представена от президента си Пламен Димитров, лидерът на СБУ Янка Такева и главният икономист на синдиката Любен Томев. Още лидери от КНСБ ще представляват европейските институции, в които заемат постове – д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ ще представлява EPSU, президентът на СТСБ Екатерина Йорданова ще представлява женския комитет на ЕКП, Алина Милушева от СТСБ ще защитава името на Европейската транспортна федерация, а делегат от INDUSTRIALL ще бъде Цветелина Милчелиева, лидер на ФНСОЛП. 

За първи път делегатите ще бъдат разделени по равно мъже – жени.

Участниците в конгреса ще бъдат поздравени от президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Гай Райдър, генерален директор на МОТ.
В програмата са включени още изказвания на Джоузеф Стиглиц, Нобелов лауреат и професор в Колумбийския университет, САЩ, президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, президентите на синдикати от САЩ, Канада и Латинска Америка.
На конгреса трябва да бъде избран нов президент и генерален секретар на организация. 
За втория пост е номиниран досегашният генерален секретар Лука Визентини.

Очаква се на конгреса си ЕКП да приеме Манифест, който да очертае работата и приоритетите на Европа през следващите четири години, колкото е мандатът на това ръководство.

КНСБ очаква от конгреса на ЕКП да покаже подкрепа за искането на синдиката за европейска рамкова директива за колективните трудови договори. Друг ключов документ, който Европейската конфедерация трябва да подкрепи, е рамкова директива за критериите за общи европейски минимални работни заплата и за гарантирания минимален доход, както и препоръка на Съвета на Европа за конвергенция на заплатите.
Целта на тези искания е европейската синдикална общност да застане зад искането на страната ни за достойно увеличение на заплатите в страните от Източна Европа, което да отговаря на положения труд. Това важи особено силно за мултинационалните вериги, които плащат различно на  работниците си в различните държави, където са представени.

ЕКП е най-голямата европейска синдикална организация. Основана през 1973 г., тя представлява интересите на близо 50 млн. трудещи се от 39 държави. КНСБ също е сред членовете на организацията.
Лука Визентини е генерален секретар на ЕКП от 2015 година. Преди това той оглавяваше най-големият италиански синдикат UIL. Освен лидер на ЕКП, Лука е и Генерален секретар на PERC (Паневропейския регионален комитет), регионалната структура на МКП, която включва синдикални организации от целия европейски континент.