Лидерът на КНСБ – гост на конгреса на един от най-големите френски синдикати

 

  • france

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е гост на конгреса на един от най-големите френски синдикати CGT (General Confederation of Labour of France).  Събитието се провежда в Дижон, Франция и ще продължи до 17-ти май. Преди конгреса CGT проведе конференция, в която участваха 118 делегати от 88 държави. По време на дебатите бяха обсъдени предизвикателствата пред европейските избори в края на май, отражението на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, както и рисковете, които носят популистките и националистки партии върху развитието на Европа.

Проблемът за радикалния популизъм и крайния национализъм е най-голямата заплаха, която може да разруши европейския проект'', заяви Пламен Димитров пред конгреса на френския синдикат. Радикалният популизъм заплашва демократичните ценности. И апелираме всички политици да разберат това – свободата на словото, свободните медии, свободата да избираш, върви заедно с правото да се сдружаваш, заяви още лидерът на КНСБ. В рамките на конгреса Пламен Димитров проведе и среща с генералния секретар на CGT Филип Мартинес.

CGT e синдикална конфередерация, основана през 1895 година.В момента тя има около 750 000 члена. Една от най-известните акции на синдиката е голямата стачка срещу плановете на премиера Ален Жупе за цялостна реформа на трудовото законодателство през 1995 година.