Нов социален договор между труда, правителството и бизнеса поиска генералният секретар на МКП Шарън Бъроу

  

  • dimitrov_mot

Нужен е нов социален договор между работниците, правителството и бизнеса, който да отбележи новия век за МОТ и да изпълни Цел 8 на устойчивото развитие - обещанието за достоен труд за всички. За това призова генералният секретар на МКП Шарън Бъроу на Международна конференция за "Бъдещето на труда" посветена на 100 годишнината на МОТ, която се проведе в Брюксел. КНСБ бе представена от президента си Пламен Димитров. Лидерът на най-големият български синдикат е и президент на комитета за човешки и синдикални права в най-големия световен  профсъюз – Международната конфедерация на профсъюзите (МКП).

Форумът, организиран от Европейската конфедерация на профсъюзите, Международната конфедерация на профсъюзите, Европейския синдикален институт и бюрото на работниците в Международната организация на труда  (ACTRAV), обсъждаше докладът на Комисията на високо равнище на МОТ за бъдещето на труда. Той трябва да допринесе за една по-справедлива Европа; изменението на климата и дейностите, свързани с прехода както и подобряване на обмена на информация между синдикалните организации относно организиране на колективното договаряне, социалния диалог и изследователски инициативи.

Участници в конференцията бяха Шаран Бъроу, Лук Кортебек ( Luc Cortebeeck),  член на Комисията на високо равнище на МОТ за бъдещето на труда, конфедеративния секретар на ЕКП Естер Линч, представители на синдикатите от Бразилия, Руанда и Сингапур, Ана Биховская от Консултативния комитет на синдикатите на ОИСР и др.

Лидерът на КНСБ, Пламен Димитров представи европейската перспектива за развитие на региона и предизвикателството пред бъдещето на труда.  Той постави въпроса за увеличаващите се неравенства между работниците и ползващите се от техния труд, както и несигурността на работните места с навлизането на технологиите от ново поколение, например изкуствения интелект. Необходимо е действие и по трите стълба от доклада, което ще стимулира икономическия растеж, справедливостта за настоящето и устойчивост за бъдещето, обяви лидерът на КНСБ. По въпроса за климатичните промени и необходимостта от преход към производство с по-ниски въглеродни той бе категоричен, че за България и Полша това не е само въпрос на пазара на труда и запазването на работните места, но и въпрос и на национална независимост и сигурност. 

Докладът на МОТ относно бъдещето на труда съдържа редица важни препоръки, включително универсално право на учене през целия живот и универсална гаранция на труда (на основни права като максимално работно време и колективно представителство) и инвестиране в достоен и устойчив труд (включително стимули за създаване на работни места, цифрова инфраструктура и дългосрочна инвестиционна подкрепа).