55 милиона работници избраха Шарън Бъроу за генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите

  • sharon-site
 
55 млн. работници гласуваха за преизбирането на Шарън Бъроу за генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Това се случи на Конгреса на МКП, който се провежда в Копенхаген. 
КНСБ е представена на форума от президента Пламен Димитров, председателите на СБУ Янка Такева, на СТСБ Екатерина Йорданова и вицепрезидента Иван Кокалов.
 
МКП е най-голямата световна профсъюзна организация. Тя представлява интересите на 207 млн. работници в повече от 160 държави.
Основната цел на институцията е да подпомага световното работническо движение, да защитава правата на трудещите се в национален и международен план. Тя работи в тясна връзка с ЕКП, МОТ, както и основните агенции на ООН, свързани с достойното право на живот и труд.
 
Шарън Бъроу е първата жена, която застава начело на авторитетната международна институция. Тя е родена през 1954 г. в Уорън, малък град в западната част на Австралия, в семейство с дълга синдикална история.
Нейният прадядо е един от първите организатори на Австралийския съюз на работниците. Шарън започва кариерата си като учител и скоро става организатор във Федерацията на учителите. През 1992 година става президент на Австралийския образователен съюз (AEU).
През май 2000 г. Шаран Бъроу става втората жена, която е избрана за председател на Австралийската конфедерация на синдикатите (ACTU).
 
През октомври 2000 г. Шаран става и първата жена, която е избрана за председател на Международната конфедерация на свободните професии в Азиатско-тихоокеанския регион.
Шарън Бъроу е чест гост и добър приятел на България. През май 2017 година тя участва в  конгреса на КНСБ. Последното й посещение беше по време на Конференцията за създаване на Алианс за сближаване на заплатите в София.