Световен синдикат търси най-лошия корпоративен бос в света

  • arton20764-2eac3

Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC) търси най-лошия корпоративен бос. Световният синдикат обяви предстоящия списък за 2018 г. за "Най-лошия работодател в света" по време на откриването на четвъртия световен конгрес на ITUC в Копенхаген.

"По света има много главни изпълнителни директори, чиито компании отчитат лоши резултати, десет мъже с глобални компании обаче водят класацията за 2018 г. заради огромните злоупотреби с правата на работниците и техните дейности, които подкопават интересите на трудещите се", каза Шаран Бъроу, Генерален секретар на ITUC.

Гласуването за най-лошия шеф в света бе проведено за първи път през 2014 г. по време на световния конгрес на ITUC в Берлин и бе "спечелено" от Джеф Безос от Amazon. Тази година списъкът включва следните имена:

Джеф Безос от Amazon, Винсънт Болор, Председател и Главен изпълнителен директор на Bolloré

Иван Гласенберг, Главен изпълнителен Директор на Glencore

Дара Косровшахи, изпълнителен Директор Uber

Лий Кун ХЕ, Председател на Samsung Group

Дъг Мкмилън, Изпълнителен Директор и Президент на Walmart Inc.

Майкъл Оари, Изпълнителен директор на Райънеър

Уил Шу, Will Shu, Съосновател и главен изпълнителен директор Deliveroo

Арне Соронсън, Президент и изпълнителен директор на Marriott International

Харви Уеинстийн, Бивш изпълнителен директор на Weinstein Company и основател на Miramax.

Списъкът включва шест американци, южнокорейски, австралийски и южноафрикански граждани и френски и ирландски граждани. Най-богатият изпълнителен директор е Джеф Безос, чийто нетно богатства е 156 млрд. долара. Четири от шефовете - Джеф Безос от Amazon, Иван Гласенбърг от Glencore, Лий Кун-хе и Samsung Doug McMillon от Walmart - бяха в списъка за 2014 г.

"Преди четири години банкерите бяха едни от най-лошите работодатели, които злоупотребяват с корпоративната власт; сега това са платформите, в които работят хора, като Amazon, Uber и Deliveroo, които доминират в най-лошия списък. Въпреки че дигитализацията набира все повече скорост, изборът за регулиране за защита на правата на работниците и обществения интерес е в ръцете на демократично избрани правителства. Работниците и техните съюзи няма да приемат "юберизацията" на работното място, когато работодателите не поемат отговорност за служителите си и не плащат данък или не допринасят за социална защита ", каза Шаран Бъроу.

"Краткият списък на срама представлява едни от най-лошите злоупотреби с корпоративната власт - тактики срещу съюза, заплащане под минималната работна заплата, избягване на данъци, корупция, експлоатация на работници, нарушения на правата на човека и унищожаване на околната среда. Ще се борим като световно съюзно движение, за да променим правилата, за да защитим правата на работниците и да сложим край на корпоративната алчност ", каза Бъроу.

Всеки, който иска може да гласува за най-лошия работодател на годината до 18:00 ч. Централноевропейско време, 6 декември 2018 г. https://congress2018.ituc-csi.org/worst-boss

Победителят ще бъде обявен по време на Световния конгрес на ITUC в Копенхаген.

Четвъртият световен конгрес на ITUC се провежда от 2 до 7 декември в Копенхаген. Повече от 1200 профсъюзи от 250 национални синдикални центъра и 132 страни ще обсъдят синдикалните приоритети за следващите четири години. КНСБ е представено от президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, председателят на СБУ Янка Такева и председателя на СТСБ Екатерина Йорданова.