Световният елит на конгреса на МКП в Копенхаген: Иде още по-голямо неравенство

  • viber-image

Представители на над 1200 синдиката от 132 държави се събраха в Копенхаген за откриването на Четвъртия световен конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите. КНСБ е представена от президента Пламен Димитров, лидерите на СБУ Янка Такева и на СТСБ Екатерина Йорданова, вицепрезидентът Иван Кокалов. Бляскава церемония, представляваща палитра от сцени от целия свят, посрещна делегатите при откриването на конгреса. Сред гостите на откриването бяха министър-председателят на Дания Ларс Льокке Расмусен, кметът на Копенхаген Франк Йенсен и генералният директор на Международната организация по труда Гай Райдър.

Лизета Рисгаард, президент на домакин LO-Дания, приветства участниците и зададе тона за следващата седмица, като напомни на делегатите: "Ние сме - и винаги ще бъде световното профсъюзно движение. Ние сме най-голямото мирно движение в света, основано на международната солидарност и сътрудничество. Убедена съм, че този конгрес ще даде силни политически послания. Съобщения, които дават отговор на много от нашите глобални предизвикателства. " Министър-председателят на Дания Расмусен използва мотото на световния конгрес „Да променим правилата“ и попита: "Защо да не променим света? Ами ако успеем да създадем свят, в който синдикатите и работодателите работят в тясно сътрудничество, за да осигурят възможно най-добър баланс между права и отговорности? Какво ще стане, ако създадем общество, където всеки гражданин има справедливи шансове, независимо от раса или произход? Какво ще стане, ако можем да изградим бъдеще, в което образованието и здравеопазването са безплатни и където всички имат право на икономическа и социална подкрепа в случай на загубена работа, болест или увреждане?

Президентът на МКП Жоао Антонио Фелисио обяви: "МКП се е увеличила в численост и сила. Трябва да продължим да растем и да даваме сила на работниците да се справят с предизвикателствата , а не да бъдем просто зрители в спорове за политически власт. Ние сме тук, за да останем - по целия свят хората се борят за правата си и ние сме тук, за да ги защитим ". Той отдаде дължимото на разнообразието на движението и изтъкна централизма на сближаването, като заяви: "Тук идва нашата сила. Силата на международната солидарност. Силата на единството. "

Говорейки за предизвикателствата пред социалната справедливост и света на труда, генералният директор на МОТ Гай Райдър предупреди за неуспеха на икономиката да генерира работни места и да подобри качеството на живот на хората. Той подчерта, че "растежът на реалните заплати е 0,8%, най-нисък от 2008 г. насам. Това означава, че в световен мащаб все още сме на пътя към по-голямо неравенство и социална несправедливост ". Четири дебата за формиране на бъдещите политики на ITUC ще се проведат в рамките на темите "Мир, демокрация и права"; Регулиране на икономическата мощ; Глобални смени - само преходи; и Равенство по време на Световния конгрес.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров взе отношение в панела „Мир, демокрация и права“.