КНСБ иска ясни мерки за елиминиране на насилието срещу жени

  • action-Stop_Tavola-disegno-1-copia-25

КНСБ, заедно с европейските и международните си партньори, призовава правителствата и работодателите да приемат ясни и приложими правила, които да ограничат насилието срещу жени на работното им място. Призивът бе отправен днес, в Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени.Според ЕКП конвенция на МОТ би сложила единни правила в целия свят, които да ограничат рязко тази срамна практика.
Проблемът за равенството ще бъде обсъден и на конференция в КНСБ на 27 ноември.

СО на СТСБ към "Столичен електротранспорт ЕАД" пък отбеляза Международния ден за борба с насилието над жени с представяне на Модул 4 по проекта EVE по време на обиколка в София с оранжевия ретро трамвай, посветен на 25 ноември, съвместно със Зонта клуб 'Света София".
25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г. Международната организация днес също прикани правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост.

Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит. Активистите от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).
По данни, изнесени в медиите, за 10 месеца у нас са убити 28 жени и 3 деца.