Премиерът Борисов: Егоизмът ще счупи невероятното създание Европа

 

  • site-1

Егоизмът на някои държави накрая ще счупи това невероятно създание, което е Европа. Това обяви пред конференцията „Алианс за сближаване на заплатите“ премиерът Бойко Борисов.
България изпълнява всички изисквания за започване на преговори в Еврозоната. Имаме ниско ниво на държавния дълг, устойчив ръст на БВП, ниска безработица. В същото време ни се поставят условия, свързани с валутния борд. Същия този борд, който 22 години крепи стабилността в държавата, обяви премиерът.


"Няколко неща са важни. Безспорно е, че преди години, когато рекламирахме България, казвахме пред инвеститорите: "елате, защото имаме евтина работна ръка". Сега казваме: "елате, защото имаме квалифицирана работна ръка". Вече трайно няколко години държим стабилен ръст на БВП около 4%. Затова ни трябва квалифицирана, добре подготвена работна ръка. В тази сфера извадихме като приоритет образованието, преквалификацията, квалификацията. Това е процес, който трае години. Факт е, че за тази учебна година успяхме да вкараме над 22 000 деца, които изобщо не са ходили на училище. Полагаме огромни усилия в тази сфера", заяви Борисов.
Той уточни, че над 700 млн. лв. са отделени за образователна инфраструктура.

"Затова взехме решение за двойно увеличение на заплатите в тази сфера и го правим. 15 млн. лв. повече за БАН. 10 млн. лв. за СУ "Св. Климент Охридски", все в сфера, която искаме да подготвяме максимално конкурентоспособна работна ръка. Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки я с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка Тогава се получава застаряващо население, което натоварва всички социални сфери, обяви премиерът.

Силата за взимане на решения сега е концертрирана в малко на брой компании. Дори да имаме желание да преговаряме, няма с кого, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на дискусията с премиера. Затова трябва да бъде развита инициативата Алианс за сближаване на заплатите. Тя ще гарантира, че мултинационалните компании плащат на работниците толкова, колкото са произвели, независимо от работното им място или държавата, в която живеят, обяви Пламен Димитров.
Ако не работи нормално пазарът на труда, се стига до катаклизми. Никой не трява да чака безучастно да дойдат крайните популисти, които вече управляват в Европа, предупреди лидерът на най-голямата обществена организация в България. Конвергенцията няма алтернатива. Справедливи заплати за справедлив труд, отсече президентът на КНСБ пред форума в София.

Спрете да укривате данъци, пък обяви генералният секретар на МКП Шарън Бъроу пред множеството социални министри, синдикалисти и работодатели, събрани в София.
По думите й това лишава обществото от средства за образование, обществени услуги и повече пари за достоен живот.

Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини конвергенцията на заплатите е начин да се възстанови справедливостта в Съюза, която беше изчезнала през последните години.
Изходът е в националното секторно договаряне, което трябва да донесе справедливи заплати за справедлив труд, обяви Визентини.