Пламен Димитров: До 4 години можем да стигнем 60 на сто от европейските нива на заплащане

 

  • site-etuc

В края на председателството ключовият въпрос, който терзае цяла Европа е разделението в заплащането между Изтока и Запада, а в някаква степен и между Севера и Юга. Това обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров преди началото на инициативата "Алианс за сближаване за заплатите в Европа", организирана от Европейската конфедерация на профсъюзите в София с подкрепата на българските синдикати. В нея участваха лидерите на двата български национално представителни синдиката и генералните секретари на ЕКП Лука Визентини и на МКП Шарън Бъроу.

По данни на КНСБ в България средната работна заплата е 542 евро, а в Дания - 5191 евро или близо 10 пъти по-висока в номинално изражение, отбеляза Пламен Димитров. 

По думите на президента на КНСБ, ако се изчистят данъчните различия и се отчитат ценовите, разликата от 10 пъти спада на около три, но продължава да е висока. Той припомни становището на синдиката, че у нас получаваме по-малко от това, което произвеждаме, но и отчете, че през последните години компенсацията на труда расте.
Според него в България в момента имаме икономическата възможност заплащането да стигне до 60% от средноевропейското през паритетна покупателна способност до четири години. Това според него е психологическата граница, в която гражданин на Европа се чувства част от общността.
Синдикалистите от европейската конфедерация на профсъюзите и от българските синдикати бяха категорични, че в рамките на европейската общност всички хора заслужават да живеят по достоен начин и дисбалансите в заплащането могат да доведат до огромни щети в Евросъюза, затова са необходими мерки за преодоляването им.
Според заместник социалния министър Зорница Русинова в България минималната и средната заплата са най-ниските в Европа, но трябва да се отчете значителният им ръст през последните години - над 43 на сто на минималната и средно 12 на сто на средната работна заплата. По думите й темата за по-високите доходи е важна, за да не напускат страната младите и умните хора.
Разликите са големи в сферите на услугите и търговията. Пламен Димитров цитира данни, според които в Германия индустрията генерира 74 хиляди евро на работник годишно, а разходите за персонал за един човек са 55 хиляди евро, докато в България при 11 400 евро производителност на работник разходите за труд са 5 700 евро на година. Това е секторът със сериозни разминавания в заплащането, допълни той.
Мит е, че производителността в Източна Европа е ниска. Напротив – мултинационалните компании печелят огромни суми от своите инвестиции тук. Затова е несправедливо заплатите в България и в Южна Европа да бъдат в пъти по-ниски от тези на колегите им в други части на света, обяви Лука Визентини. По думите му дори аргументите, че тук цените са по-ниски не са верни, тъй като стоките у нас струват почти колкото европейските.
Минималната заплата тук е по-ниска от градски Китай. Това е експлоатация, заяви и генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.
Преди пресконференцията бе подписано споразумение между КНСБ и белгийските синдикати. С него се защитават правата на близо 100 000 българи, които работят в Белгия. Параф под него сложиха лидерите на двата профсъюза Пламен Димитров и Робърт Вертюниел. Съгласно контракта всеки, който членува в български синдикат може да се възползва от защитата на белгийските ни колеги. За да се докаже това, той трябва да е плащал членски внос поне за една година.

Подписаното споразумение може да видите тук