Протекционизмът, бежанците и новите технологии са предизвикателствата към Европа

 

  • site-1

Протекционизмът, бежанците и новите технологии са предизвикателствата към Европа. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, който се провежда в София. В събитието участват над 200 синдикални лидери от цяла Европа, включително и президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Протекционизмът и популизмът, които виждаме в последните месеци в Европа ще се отразят върху икономиката на Съюза, прогнозира заместник министър-председателят Дончев.
„В дебелите книги пише, че протекционизмът влияе тежко върху икономиките на страните, включително и върху пазара на труда, заплатите и качеството на труда. Предстои да видим дали и в Европа ще се случи това“, обяви вицепремиерът.

Другото важно предизвикателство, според българското правителство, са мигрантите. Няма гаранция, че техният натиск няма да се повтори, в Близкия Изток съществуват зони на напрежение. Проблемът е, че ние като Съюз, нито пък в национален план имаме решение. Този въпрос не може да се реши между 4 -5 страни. Европа пропусна единно европейско решение, каза още вицепремиерът.

Сред другите предизвикателства пред кохезионната политика и бъдещето на ЕС Томислав Дончев нареди технологиите, включително и мобилността на работните места, както и медицината, която удължава живота, но поставя пречки пред социалните системи.
Двамата президенти – на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов приветстваха гостите в София.
Според лидера на КНСБ едно от най-важните събития в Европа днес е конференцията за създаване на Алианса за сближаване на заплатите.
Този съюз, за когото се борим всички европейски синдикалисти, е изключително важен. От успеха му зависи дали българските работници ще си останат в собствената държава, заяви Пламен Димитров.