Вицепремиерът Екатерина Захариева: Трябват пари и преговори за Западните Балкани

 

  • site 1

Следващото председателство трябва да има кураж и да започне преговори за ЕС със Скопие и Тирана. Притесненията за ситуацията в тези държави са основателни, но те показаха голям напредък през последните месеци. Това обяви пред представителите на работниците в Европейския икономически и социален комитет в резиденция „Бояна“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.


Ако можех, бих ви принтирала един огромен ключ, тъй като вашето председателство отвори важни теми като Директивата за командировани работници и Западните Балкани, обърна се към нея председателят на групата Габриеле Бишоф.
Според Захариева разликата в нивата на безработицата и растежа в Югоизточна Европа и конкретно на Балканитеза последните години е огромна в положителна посока. Въпреки това доходите в България и при западните ни съседи се различават в пъти с тези в старите страни-членки. Затова подходът към Балканите трябва да бъде прагматичен и най-вече финансов, свързан с пари, обяви Екатерина Захариева. По думите й това е било и най-позитивното послание от срещата на върха за Балканите в София.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров в европейски и във вътрешен план предстоят две важни теми. Едната е криминализиране на правото на сдружаване, което би било не само българско, но и европейско постижение. Това ще даде на работниците възможността да договарят свободно своите доходи и придобивки и ще утвърди един основен принцип в демокрацията – правото на избор, заяви президентът на Конфедерацията.
Другата важна тема са дигиталните умения. Те са основата, която трябва да се развива и надгражда, защото без тях ще бъде заплашена всяка една форма на труд, заяви Пламен Димитров.

Директивата за командированите работници беше и основната тема на пресконференция, в която участваха Габриеле Бишоф, Пламен Димитров и лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
Според Бишоф за групата на работниците е било разочарование, че в тази директива не са били включени и шофьорите, тъй като не може „трудещите се да бъдат разделяни на първа, втора и трета група“.

Лидерът на КНСБ пък повтори позицията на организацията, че в пакета „Мобилност“ прозират нелоялни практики към българските превозвачи и призова да не се гласуват неизпълними изисквания към 120 000 наши шофьори. В същото време имаме съвпадение по някои позиции и с международната синдикална общност. Едното е, че трябва да бъдат променени условията, при които работят нашите български работници навън и да бъде гарантирана 11 часова междудневна почивка, а не 9, както се предлага. Другото ни предложение е при каботажните превози заплащането на шофьорите да е според установените минимални стандарти на страната, където преобладаващо се извършва дейността, обяви Димитров.