Президентът на австрийските синдикати – с голямата награда „Проф. д-р Желязко Христов“

  • foglar 1

Президентът на австрийските синдикати Ерик Фоглър е носителят на годишната награда на КНСБ „Проф. д.р. Желязко Христов“ за 2017 година. Тя му бе връчена днес от президента на КНСБ Пламен Димитров на церемония във Виена.Координационният съвет на Конфедерацията реши да отличи Фоглър за цялостния му принос в укрепването и развитието на международното профсъюзно движение, както и за усилията му в защита на основните човешки и синдикални права.

В професионалната си кариера Фоглър е преминал целия път на синдикалиста – от член на Работническия съвет във "Филипс", през заместник генерален секретар и генерален секретар на Съюза на металурзите, изпълнителен секретар на ÖGB, председател на профсъюза за метални, текстилни и хранителни работници, председател на австрийските синдикати.
Международната му кариера е още по-впечатляваща - член на Генералния съвет на ITUC, на Управителния комитет на ЕКП, Консултативния комитет на профсъюзите (TUAC) към ОИСР и заместник-председател на Пан-европейския регионален съвет (ПЕРС).

Президентът на КНСБ Пламен Димитров участва и в конгреса на OGB, който се провежда във Виена. Специални гости бяха австрийският президент Александър ван ден Белен и генералният секретар на ЕКП Лука Визентини.

„Сега е времето да защитим нашия социален модел от посегателствата на десните правителства. Време е да съживим отново и Европейския социален модел. Да, имаме Европейски социален стълб, но изискваме твърдо въвеждането му на практика“, обяви Визентини пред форума.