Пламен Димитров пред МОТ: Социалният диалог е като кораб – трябва капитан, моряци и собственик

 

  • ilo-1

Като бивш моряк мога да кажа, че социалният диалог е като кораб, трябва капитан, моряци, но и собственик. Няма ли ги трите страни в уравнението, корабът не може да плава. Това обяви от името на работниците по света пред 108-мата сесия на МОТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров в заключителното си изказване. През тази сесия на световната международна организация в Женева той бе вицепрезидент на комитета по социален диалог и трипартизъм на МОТ и главен преговарящ от името на работниците по темата.

„МОТ е като този кораб. Тук са представени интересите на работниците, работодателите и правителствата. И трите страни трябва да работим заедно, ако искаме системата на индустриалните отношения да работи нормално и интересите на всички страни, включително и на хората на труда да бъдат защитени“, заяви президентът на най-голямата българска синдикална организация.

Около 40 на сто от работещите по света упражняват застрашени форми на заетост. 25 милиона полагат почти робски труд, 152 млн. са жертвите на детския труд. Средно 23 на сто по-малко получават жените от мъжете. Трябва да се засрамим, отсече Пламен Димитров в речта си.

Добрата новина, според него, е че международната организация взима мерки, за да се преодолеят тези неравенства на пазара на труда.
Една от най-важните е колективното договаряне и стъпките на МОТ за неговото затвърждаване. То гарантира, че плодовете на труда ще се разпределят правилно между труда и капитала и това е сърцето на съвременната икономика, изтъкна лидерът на КНСБ.

Особено важни са стъпките, които да гарантират колективното договаряне „без граници“. Това ще гарантира правата на милиони хора, които се трудят за мултинационалите в различни държави и дори континенти, обяви Пламен Димитров.

Друга важна тема е, че всички работници трябва да могат да се ползват от благата, които носи колективното договаряне, включително и тези, които работят в нови, дигитални форми на заетост. Това е тема, която трябва да бъде изследвана задълбочено на специална тристранна среща в МОТ по темата, каза още лидерът на КНСБ.

Сред останалите теми в неговото изказване бяха равенството между мъжете и жените, както и глобалните решения по трудовата миграция, както и ролята на МОТ в тези процеси.
Пламен Димитров изрази още и разочарованието на работниците по липсата на напредък по решенията за климатичните промени и тяхното влияние.

Заедно с Пламен Димитров в сесията на МОТ участва и председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Тя бе избрана за титуляр на Бюрото на Комисията, която отговаря за подготовката на бъдещата Конвенция на МОТ за насилието в света на труда, заедно с още 14 синдикалисти от всички континенти.