Пламен Димитров – гост на конгреса на най-големия немски синдикат DBG

  • dgb 1

Председателят на най-големият немски синдикат DBG Рейнер Хофман откри 21-ия конгрес на Германската конфедерация на профсъюзите. На петдневното събитие присъстват 400 делегати от осемте синдикални съюза, както и множество гости от страната и чужбина. България е представена от президента на КНСБ Пламен Димитров. Гости са президентът Франк-Валтер Щайнмайер, канцлерът Ангела Меркел, министрите на финансите Олаф Шолц, на семейните въпроси Франциска Гифи, на труда Хубертус Хейл и кметът на Берлин Михаел Мюлер. 

Някои твърдят, че не трябва да се оплакваме заради добрата икономическа ситуация в Германия. Вярно е, че заетостта е най-висока от години и безработицата е спаднала. Но въпреки това, около 20 на сто от работниците са в капана на ниските заплати. Разликата в богатството и доходите се отваря. Хората имат усещането, че нещата стават все по-несправедливи", каза Хофман.

"Ние сме против несигурната работа, за добра пенсия и функционираща обществена инфраструктура, накратко: за добра работа и добър живот“, обяви лидерът на DBG.
Хофман поиска и промяна в курса на европейската политика и ролята на Германия в нея.

"Не може законът за конкуренцията да има предимство пред основни социални права на работниците в Европа", каза Хофман. Германската политика носи специална отговорност за мирния проект Европа. "С оглед на увеличаване на десния популизъм, е по-важно от всякога да се засили европейският проект", каза Хофман по повод европейските избори през 2019 г.