Страните от Западните Балкани: Подкрепяме кампанията на ЕКП за повишаване на заплатите

  • ZB1

Подкрепяме кампанията на ЕКП за повишаване на заплатите и инициативата „Алианс за възходяща конвергенция на заплатите“. Около това се обединиха участниците в конференция „Гласът на интеграцията на Западните Балкани“, организирана със съдействието на фондация "Фридрих Ебърт"  Те приеха декларация за новите трудови и социални измерения на интеграцията на Западните Балкани и Европейския съюз. Тя ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов преди срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 16 май.

В дискусията участваха представители на най-големите синдикати от Европейския съюз, България, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Албания, а основната тема е заплащането на Балканите, основните проблеми пред хората на труда и перспективите в близко бъдеще с оглед присъединяването на всички държави от полуострова към ЕС.

"Бъдещето е в това – да бъдем заедно и да работим заедно. Искам да се възползвам от възможността да отбележа кампанията за повишаване на заплатите и цялата работа, която бе свършена по нея. Много ще се радвам да получавам все повече и повече добри новини от други страни и други организации, които да подкрепят кампанията ни. Смятам че тя е необходима, работниците заслужават по-високи заплати и по-добри условия на труд. Еднаквото заплащане е един от принципите на синдикатите и сме щастливи че се приближаваме към това". Това заяви в речта си по време на откриването Петер Шерер, генерален секретар на ЕКП.

"Всички синдикати научихме урока си. И трябва да строим върху наученото и да си вършим работата все по-добре, заедно. Какво трябва да направим относно предложението за социалния стълб? Идеята е да има еднакви основни социални права във всички държави. Тава означава да има добри работни условия за всички, силен социален диалог, добри колективни трудови договори, социална защита. Много е важно да приемам тази декларация, чрез която да изпратим ясно послание", каза председателят на групата на работниците ЕИСК Габриеле Бишоф

За да станем част от Европейският съюз трябва да черпим опит от страните-членки, като България, както и да изпълним цял пакет от мерки. Това заяви Душко Зарубица, генерален секретар на CTUM Черна Гора по време на конференцията. Той допълни, че целта на страната му е влизане в ЕС, но те могат да предложат и някои свои виждания и традиции, с които да обогатят Съюза. По думите му трябва да се създаде икономическа среда, която да привлича инвестиции. „Въпросът за интеграцията на Западните Балкани трябва и е един от приоритетите на региона“, завърши той.

Според Душко Вукович, вицепрезидент на CATUS Сърбия цяла Европа е застрашена от орязване на социалните права, а най-добрата почва за това е дестабилизацията.  „От две години страната ни участва в европейски конференции за увеличаване на доходите. Заплатите нас трябва да се вдигнат, за да останат младите. А в момента средната нетна работна заплата е 402 евро“ обясни той. Според него синдикатите от цяла Европа трябва да се обединят, за да постигнат целите си.

„Социалният диалог трябва да е от съществено значение за влизането в Европейския съюз“. Това мнение изрази Андрей Зорко от ZSSS Словения и ЕИСК група "Западни Балкани". Той препоръча на страните от Западните Балкани да имат ясен проект как и кога очакват да влязат в Европейския Съюз. Според Зорко синдикатите трябва да открият ролята си в процеса на интеграцията, тъй като вече са разбрали колко е важно да участват в този процес.   

„Това е историческа среща на историческа дата. Днешната конференция ще допринесе много за срещата на върха на 17 май“, заяви Гезим Калайа, президент на BSPSH Албания.  Той обясни че целта на страната му е да стане член на ЕС колкото е възможно по-скоро. По думите му в момента Албания минава през период на много промени. Хиляди работни места са били закрити заради кризата и последствията й върху производството. Нарастването на безработните е свързано също така и с негативните процеси като корупция, престъпления, наркотици и проституция.  По данни от проучване, направено през 2017 г., едва 41 % от заетите са осигурени и получават заплата, 29,2 % работят за себе си и 29,8 % работят в семейни фирми.