Социалните права – в договорите за Европа

  • etuc-1

Социалните права  трябва да станат част от договорите за Европейския съюз. Това обяви Европейската конфедерация на профсъюзите в първият ден от срещата на върха в Гьотеборг. Там утре ръководителите на държавите-членки трябва официално да прокламират Европейския стълб за социални права – най-важното социално законодателство от основаването на съюза насам.
На срещата страната ни се представлява от президента на КНСБ Пламен Димитров и премиера Бойко Борисов (б.р. Поради неотложни ангажименти премиерът не успя да замине и България е представена от министъра на социалната политика Бисер Петков).


24 часа преди важното гласуване се проведе тристранна среща между ръководителите на европейските институции, синдикати и работодатели, в която участва и българският лидер. Преди това обаче синдикалните лидери от цяла Европа проведоха дискусия, на която обсъдиха своята позиция към Европейския социален стълб и мерките, които Комисията трябва да предприеме, за да гарантира справедливото разпределение на благата от труда на континента.

ЕКП предлага да се включи специална социална част към европейските договори или т.нар. Протокол за социален прогрес.  На практика това означава да се гарантира чрез неотменимо европейско законодателство, че единният пазар не е самоцел, а е основа на социалния прогрес за всички, които са част от Съюза.

Протоколът трябва да утвърди категорично, че икономическите свободи и правилата на конкуренцията не могат да имат приоритет пред социалните права и прогрес и в случай на конфликт те имат предимство.
Поправките в Европейските договори трябва да гарантират и че тези икономически свободи не могат да бъдат оправдание да се нарушават трудовите закони и практики или пък да се нарушава конкуренцията при заплащането в различни европейски държави.

Основната цел на тези поправки в европейските „конституции“ е възможността тези текстове да станат задължителни за разглеждане и влияят върху решенията на Европейския съд.
Синдикалното послание получи силно рамо от шведското правителство. Социалдемократи от Швеция, Австрия и Германия предложиха официално социалният протокол да бъде вписан в договорите за ЕС, а повод за приемането му може да бъде „отварянето“ им заради измененията на Пакта за стабилност и растеж (European fiscal compact).

Говорител на групата е шведският министър-председател Стефан Льовен.

През 1997 година председателствах първата среща, посветена на безработицата. Сега, точно 20 години по-късно съм сигурен, че всички ние – Комисията, социалните партньори, европейските правителства, трябва да изпълним Европа с нужното социално съдържание, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на срещата в Гьотеборг.