Лидерът на КНСБ към Юнкер и Туск: Европа трябва да се обедини, за да се увеличат заплатите

 

  • tripartide - edit

 

Европа трябва да се обедини в общ Алианс за увеличение на заплатите и вие трябва да бъдете моторите на тази инициатива. С тези думи се обърна към председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск президентът на КНСБ Пламен Димитров. Срещата беше в рамките на Тристранната социална среща (Tripartite social summit) в Брюксел. Събитието събра на едно място лидерите на всички европейски институции, представители на работодателите, министрите на труда от Европа и представители на синдикатите от континента.Алиансът за по-високи заплати в ЕС бе предложен от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП). В него трябва да се включат Европейската комисия, правителства от Източна и Западна Европа, синдикати и мултинационални компании, а крайната цел е да бъдат увеличени възнагражденията на хората на труда в източноевропейските клонове на големите фирми на континента.

Заплатите в Източна Европа не могат да бъдат увеличени с директива, но ако големите компании решат да ги вдигнат, това ще повлияе на общото ниво на заплащане в целия континент, обяви Пламен Димитров.
Той припомни, че инициативата е получила подкрепа в България, по време на срещите на президента на ЕКП Лука Визентини с българския премиер и социалният министър Бисер Петков.

Според Димитров, България е ключов играч  в този процес, тъй като по време на време на нашето председателство на ЕС догодина, Балканите ще бъдат в центъра на дискусиите. А в нашата част от Европа, заплатите традиционно са по-ниски в пъти от тези в Западна Европа, изтъкна лидерът на КНСБ.

Пред европейските лидери той направи и анализ на ситуацията в България. Двустранният диалог на национално ниво е блокиран вече година от работодателите. Въпреки това, на секторно ниво и в предприятията, той върви и резултатът е 73 КТД на браншово ниво и 2000 предприятия, в които има колективен договор, изтъкна Пламен Димитров. Той посочи, че през последните две години заплатите растат с над 10 на сто. Въпреки това, все още не може да бъде наваксано изоставането от кризата и възнагражденията у нас все още са най-ниски в Европа, посочи лидерът на КНСБ.

Тристранната социална среща е посветена на три теми – социални измерения на Европа, включването на социалните партньори в политиките и реформите на национално ниво и инвестициите в знание на фона на дигиталната икономика и отражението й върху обществото.
Според данни, представени на дискусиите, Европейския съюз все още е далеч от изпълнението на целите си за бедността и социалното изключване до 2020 година. Последните данни сочат, че 1,8 млн. души повече, спрямо 2008 година, са застрашени от бедност във всички страни членки. Като брой това прави 118,8 млн. души или един на всеки четири европейци.
По-старшното е, че 25 млн. деца на континента също живеят в  риск от бедност и социално изключване, сочат данни, представени в Брюксел.