Алианс за по-високи заплати в Европа предложи ЕКП на българското правителство

  • luca-1

 

Алианс за по-високи заплати в ЕС предложи Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) на българското правителство. В този алианс трябва да се включат Европейската комисия, правителства от Източна и Западна Европа, синдикати и мултинационални компании, а крайната цел е да бъдат увеличени възнагражденията на хората на труда в източноевропейските клонове на големите фирми на континента.
Идеята представи генералният секретар на ЕКП Лука Визентини по време на срещите си в София с премиера Бойко Борисов, министрите на труда и на финансите Бисер Петков и Владислав Горанов, както и лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.


Най-изтъкнатият европейски синдикалист пристигна в страната ни, за да обсъди с нашето правителство социалните теми, които трябва да бъдат обсъдени по време на българското председателство.
Заплатите в Източна Европа не могат да бъдат увеличени с директива, но ако големите компании решат да ги вдигнат, това ще повлияе на общото ниво на заплащане в целия континент, обяви Визентини.По думите му вече има интерес към идеята от страна на държавите във Вишеградската четворка, балтийските републики и сега е време Балканите да застанат зад идеята.

Тъй като Балканите са в центъра на вашето председателство, редно е тази идея да тръгне от България в следващите месеци, обяви Визентини.
Българският премиер Бойко Борисов и социалният министър Бисер Манолов подкрепиха идеята на Европейската конфередерация.
Изпълнението на тази цел ще доведе до истинска социална кохезия в ЕС, което ще отслаби миграционния поток по икономически причини в рамките на Общността, обяви българският министър на труда.

Друга обсъждана тема беше Директивата за командировани работници, която нашумя по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас.
Според Борисов и Визентини от ревизията на нормативен акт трябва да бъдат изключени транспортните работници, особено международните шофьори, тъй като изискванията към тях са твърде високи. Другата част на директивата, която касае по-високите възнаграждения обаче, трябва да бъде приета, заявиха двамата лидери на срещата си в Министерския съвет.

Българските работници трябва да бъдат платени поне колкото техните колеги в Западна Европа, обяви премиерът Борисов.
По думите на Визентини споразумение за заплащането на командированите работници в Европа може да се постигне до края на годината.
Българското правителството и ръководството на ЕКП обсъдиха и Европейския стълб на социалните права и политиките за прилагането на заложените в него принципи.

Премиерът Борисов отново даде подкрепата си за новото социално законодателство, предложено от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това бе заявено и на предишната среща на министър-председателя с Лука Визентини, преди VIII-ия конгрес на КНСБ.
По-късно Визентини се среща с председатели на основни федерации и работещи в централата на КНСБ.

Знам, че заплатите в България се увеличават, минималното възнаграждение е нарастнало с 11 на сто и ще продължи да се увеличава с тези темпове. Тези ръстове обаче не са достатъчни. Ако в Германия заплатите нарастнат с 5 на сто, у вас скокът трябва да е пет пъти повече, защото разликите са огромни, посочи Визентини.
Той определи като голяма синдикална победа приемането на Европейския социален стълб. Приемането от страна на правителствата на дори част от директивите, заложени в него и подкрепени от европейските синдикати, биха подобрили живота на всички европейски работници, обяви лидерът на ЕКП.