Генералният секретар на ЕКП пристига на посещение в България

  • Luka-Vizentini

 

Утре, 2 октомври, понеделник, у нас пристига генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Лука Визентини. Целта на визитата е да бъдат обсъдени социалните теми по време на българското председателство на Съвета на ЕС, както и позицията на страната ни по приемането на Европейския социален стълб, който се очаква да бъде представен до края на годината.

В разговорите с правителството ще бъде засегната и темата за изравняване на заплащането между Източна и Западна Европа, както и директивата за командировани работници, която бе повдигната от френския президент Еманюел Макрон по време на визитата му у нас.

Предвидени са срещи с премиера Бойко Борисов, социалния министър Бисер Петков, ръководствата на основните синдикати у нас- КНСБ и КТ "Подкрепа".

ЕКП е най-голямата европейска синдикална организация. Основана през 1973 г., тя представлява интересите на 45 млн. трудещи се от 39 държави. КНСБ и "Подкрепа" също са сред членовете на организацията.

Лука Визентини е генерален секретар на ЕКП от 2015 година. Преди това той оглавяваше най-големият италиански синдикат UIL.Освен лидер на ЕКП, Лука е и Генерален секретар на PERC (Паневропейския регионален комитет), регионалната структура на МКП, която включва синдикални организации от целия европейски континент.

Една от най-важните дейности на ЕКП е борбата за изравняване на възнагражденията в Източна и Западна Европа.
Само преди дни, в коментар на речта на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, Визентини обяви, че не може българският работник да получава пет пъти по-малко от немския.

Генералният секретар на ЕКП беше специален гост на VIII-ия конгрес на КНСБ, когато отново бе приет от премиера Бойко Борисов.