КНСБ и световни синдикати бойкотират среща на МОТ в Турция заради човешки права

  • ilo-2

Най-големите световни синдикати – МКП и ЕКП, и КНСБ като техен член, ще бойкотират среща на МОТ в Турция заради погазването на човешките права в страната.
Разочаровани сме от решението на МОТ, институция, защитаваща права, като свободата на сдружаване, да проведе конференция в Турция - държава, в която работниците са подложени на едни от най-тежките нарушения на човешките и трудови права и където собствениците и мениджърите на предприятия са изложени на риск да им бъде иззета незаконно собствеността.
Това се казва в писмо на лидерите на МКП и ЕКП Шарън Бъроу и Лука Визентини до ръководството на международната организация по повод Европейската регионална среща на МОТ в нашата съседка, насрочена за 2-5 октомври.
КНСБ също се присъединява към техния апел и няма да участва в събитието.„Учудени се от липсата на подкрепа от страна на правителствата и бизнеса относно насилието и репресиите срещу работниците, включително уволненията на над 125 000 държавни служители, учители, преподаватели и журналисти. Хиляди от тях са лишени от свобода. Засегнати са собствениците и персонала на близо 1000 компании.
Придобиването от правителството на корпоративни активи за 11 млрд. долара, уволнението и лишаването от свобода на работници, това е системно потъпкване на правата, сравнимо само с няколко прецедента в съвременната икономическа история“, се казва в писмото на двамата лидери.

„Свободата на сдружаване, както за работниците, така и за бизнеса, бе ликвидирана. Документирани са стотици арести и лишаване от свобода на членовете на синдикатите, участващи в протестите. Единствената причина е, че са се изказали по социални медии или са провеждали кампании против антидемократичните мерки, които характеризираха референдума. Тези данни са предоставени на МОТ. Хилядите уволнения, нападения над домовете и дори въоръжени нападения срещу техните лидери са ежедневни рискове за синдикалистите“, казват Шарън Бъроу и Лука Визентини.

Те припомнят, че по-рано тази година председателят на Амнести интернешънъл – Турция беше арестуван и беше няколко дни в изолация заедно с други лидери от НПО. А съдията от ООН Айдън Сефа Акай получи седемгодишна присъда, в нарушение на дипломатическия имунитет и приложимия правен ред.

При тези обстоятелства, когато представители на работниците от държавата домакин Турция, са лишени от свобода на сдружаване и свобода на изразяване и са изправени пред продължаващо и широкомащабно преследване, регионалната среща на МОТ не може да отговори ефективно на шокиращите актове, извършени от правителството. Някои от местните синдикати няма да могат да изразяват свободно своето мнение преди, по време на или след регионалната среща; вярваме, че същото се отнася и за бизнес лидерите. Всъщност турските синдикални лидери са принудени да търсят политическо убежище в страните от ЕС, остро наблягат от МКП и ЕКП.

„Надявахме се, че ситуацията в страната може да се промени с възстановяване върховенството на закона и демократичните права и свободи, с възстановяване на работа на уволнените работници, с освобождаването на арестуваните хора и с прекратяване на непрекъснатите и координирани атаки срещу синдикалните и трудовите права. Въпреки това, като се има предвид, че тези груби нарушения на правата на работниците и на работодателите продължават, представителите на организациите-членове на МКП и ЕКП няма да участват в Европейската регионална среща“, се казва в писмото на двете организации.

Благодарим на правителствата и работодателите, които избраха да не участват в срещата и молим МОТ да се въздържи от практиката да се създаде "Група на работниците". Не можем да се обвържем и със заключенията от такава конференция.
Изразяваме дълбоко съжаление за пропуснатата възможност да проведем сериозна тристранна дискусия по сериозните въпроси, пред които е изправена Европа, завършват двамата лидери на най-авторитетните международни институции.