Пламен Димитров на среща в Талин: Трябва контрол върху властелините на Интернет

  • viber 1

Трябва да се въведе демократичен контрол и прозрачност върху тези, които владеят технологиите и Интернет – властелините на съвременния свят. Това обяви на конференция „Бъдещето на труда“ в Талин президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Срещата бе организирана от Естонското председателство и събра на едно място политици, представители на синдикати, бизнесорганизации, научни среди и неправителствения сектор. Гости на конференцията бяха генералният директор на МОТ Гай Райдър и на ЕКП Лука Визентини.


Според Пламен Димитров, в последните години виждаме все по-бърза и могъща концентрация на технологични ресурси в ръцете на малко на брой компании и личности. Информационните технологии, Интернет, социалните мрежи дават нов ход на политиката, независимо дали става въпрос за демократични или авторитарни режими. Способността за данъчно облагане намалява, а производствените ресурси никога не са били толкова мобилни. Обществото има не само правото, но и задължението да контролира това могъщество, тъй като нашето бъдеще е и ще продължава да бъде заложник на новите технологии, посочи президентът на КНСБ.

Другият императив, който трябва да започнем да изпълняваме и дори сме закъснели, това са инвестициите в дигитални знания и умения. Те са още по-важни за страни като България, тъй като това е единственият начин развиващият се свят да догони развития, посочи още Димитров.

Технологиите променят света на труда, но от друга страна, те формират бъдещето и ние трябва да се съобразяваме с новите реалности, заяви от своя страна Гай Райдър.