106-тата Международна конференция по труда на МОТ приключи с резолюция за един по-мирен свят

  • ilo-2

Как светът да бъде по-мирен? Как да се помогне на хората на труда и най-вече на децата и младите хора в горещи точки из планетата, където има войни и природни бедствия. Това бяха основните теми в заключителното заседание на 106-тата Международна конференция по труда на МОТ в Женева, която приключи своята работа в края на седмицата.

От българска страна в нея участва президентът на КНСБ Пламен Димитров, който бе преизбран за член на Управителното тяло на МОТ. Резултатът от срещата на МОТ – организацията прие препоръка за „Заетост и достоен труд за мир и стабилност“, която трябва да бъде приета от страните по целия свят. Уникалното е, че това е промяна на резолюция от 1944 година, приета малко преди края на Втората световна война, която е насочена към възстановяване на света след щетите от най-големия военен конфликт в историята.
Новият стандарт представлява нормативна рамка, фокусирана върху света на труда, която разписва конкретни мерки за превенция и подпомагане на най-засегнатите групи от военни конфликти и бедствия – децата, жените, младите хора, тези с увреждания.


Според резолюция на конференцията, генералният директор Гай Райдър трябва да осигури нужната международна подкрепа за документа, за да бъде приет от правителствата по света.

Тази декларация е изключително важна, защото на първо място показва, че сме гъвкави и можем да реагираме на предизвикателствата. На второ място е фактът, че с този документ се защитават милиони хора на труда, които са засегнати от войни и бедствия. След като никой не ги чува, ние трябва да застанем на тяхна страна, обяви директорът на МОТ.

Делегатите на конференцията не трябва да забравят задълженията на МОТ в областта на трудовата миграция, припомни още Райдър. Правителствата оставят такива законови дефицити, които позволяват на работодатели да нарушават основни човещки права на мигрантите. Това може и трябва да бъде спряно, спазвайки основните стандарти на нашата организация, призова ръководителят на МОТ.
В заключение Гай Райдър посочи широката подкрепа за Парижкото споразумение за климата, но изтъкна, че преходът от „кафява към зелена икономика“ трябва да става само в диалог със социалните партньори.