Среща на МОТ събра трима президенти в борбата срещу дискриминацията на жените

  • women

Три жени, които са държавни глави на своите страни, се събраха в Женева, за да очертаят перспективите пред жените на работното им място и да кажат твърдо "Не на дискриминацията" по време на 106-тата международна конференция по труда на МОТ.

Срещата на върха събра президента на Непал Бидя Деви Бхандари, президента на Мавриций Амена Гуриб-Факим и на Малта Мари Луиз Колиро Прека. От българска страна участва президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"През следващите години трансформациите в света на труда ще се задълбочават. Затова е нужно ново чувство за ангажираност, което да гарантира по-добро бъдеще за жените и мъжете", обяви генералният секретар на МОТ Гай Райдър.
„Равенството за жените на работното място няма да се случи, освен ако не бъдат направени смели действия. Жените искат да се трудят на добре платени работни места и те трябва да бъдат достойни - без дискриминация, тормоз или насилие ", каза Райдър.

Докладът на МОТ относно тенденциите за жените на работното място, показва, че прилагането на целта на Г20 - "25 на 25 "- а именно намаляване на разликите между половете в участието на пазара на труда с 25% до 2025 г може да увеличи глобалния БВП с 3,9%. Това са цифри, които не могат да бъдат пренебрегвани.

Ако тази цел се реализира на световно ниво, тя ще добави 5,8 трлн. долара към световната икономика и да увеличи данъчните приходи с $1,5 трилиона, обяви ръководителят на МОТ.
Президентът на Малта Мари Луи Колиро Прека се присъедини към аргументите на Гай Райдър и призова глобалната общност да предприеме спешни действия по въпросите на равенството между половете.

"Глобалната икономика ще продължи да страда, ако жените продължават да бъдат изключени", каза Мари-Луиз Колиро Прека по време на срещата на МОТ.
Тя призова международната общност да предприеме спешни действия "за ускоряване на равенството между половете и справедливо участие в икономиката".
Друг гост, президентът на Непал Бидя Деви Бхандари, настоява за овластяване на жените, за да се насърчават равни, справедливи и мирни общества.

"Обществата не могат да издържат дълго време на дискриминацията и неравенството. Дискриминацията срещу жените трябва да приключи и всички трябва да полагаме усилия за това", заяви президентът Бидя Деви Бхандари.
Премиерът на Канада Джъстин Трудо се обърна към срещата във видео съобщение.

Неотдавнашен доклад на МОТ и „Галъп“, основан на проучване в 142 държави, показва, че жените искат да работят на добре платени работни места, но желанията им се сблъскват с жестоката реалност на пазара на труда, която не им предоставя такива.
"Ако жените са невидими, защото не са равнопоставени и работата им не се оценява, това е престъпление срещу човечеството", заяви Шаран Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (ITUC).