Генералният директор на МОТ Гай Райдър: Работните места и опазването на планетата са формулата за устойчиво бъдеще

  • Ilo-1-1

Създаването на работни места и опазването на климата на планетата са двете части на формулата за устойчиво бъдеще. Това заяви пред делегатите на 106-тата Международна конференция по труда на МОТ генералният директор на организацията Гай Райдър. В конференцията участват над 4000 делегати, а КНСБ е представена от президента Пламен Димитров.

Лидерът на КНСБ е сред най-високопоставените българи в Международната организация на труда. Той е член на управляващото тяло на най-важната институция, която определя световните стандарти за развитие на социално-икономическия прогрес, подобряване условията на труд, защита на социалните и икономически права на човека.

До 2014 година, когато бе избран, българските синдикати никога не са присъствали в този орган. Управителното тяло или Административният Съвет (Governing Body) е изпълнителният орган на МОТ. Десет от 28–те държави имат постоянни представители поради „голямата си индустриална значимост“ това са Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Русия, Великобритания и САЩ, а останалите 18 се избират от Конференцията на всеки три години на географски принцип. Представителите на работодателите и на работниците се избират персонално.

Темите на конференцията тази година са „зелените" работни места, миграцията на работни места и безопасността на работното място. Отдавна знаем за силата, с която промените в климата преобразяват работните места, обяви още Гай Райдър. Някои от тях ще изчезнат, други ще бъдат сериозно засегнати. Но по пътя към устойчива икономика ще се появят и нови. Зелената икономика могат да бъдат двигател на растежа, особено в развити и развиващи се икономики. Такива работни места могат да допринесат значително за намаляване на климатичната миграция, както и за преборване на бедността и социалното изключване, допълни генералният секретар на МОТ.

Сесията на конференцията започна с избора на Мари Кларк Уолкър, от Канадския работнически конгрес, за вицепрезидент на групата на работниците в МОТ. По време на срещата ще бъде обсъдена и ревизия на препоръка на МОТ от 1944 година за прехода от война към мир, чрез създаване на работни места. Ще бъде обсъдена ситуацията с нарушаването на трудови права в различни държави по целия свят, с фокус върху безопасните условия на труд, базиран върху годишно проучване на МОТ.