Пламен Димитров пред лидерите на ЕКП: Неравенството в Европа трябва да бъде преодоляно

  • etuc-1

Неравенството в Европа трябва да бъде преодоляно. Заплатите в Източна Европа трябва да бъдат увеличавани, за да се спре социалният дъмпинг, който в момента чертае разделителни линии в нашия континент. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция на ЕКП, която се провежда в Рим.

Събитието е междинно, между двата конгреса на най-голямата европейска синдикална структура и отбелязва 60-годишнината от Римския договор. Конференцията бе открита от генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, италианският министър на труда Джулиано Полети и европейският комисар по социалната политика Мариане Тисен.

Крайно време е да погледнем към бъдещето на Европа. А то трябва да включва единен бюджет на еврозоната, който да разпредели правилно данъците за корпорациите. Компаниите трябва да се облагат повече, отколкото хората, обяви пред конференцията президентът на ЕКП Руди де Льов.

Въпреки очакванията на частния сектор, планът Юнкер не е достатъчен. Дори да бъде увеличен с 500 млрд. евро, той няма да възстанови европейската икономика. Искането на ЕКП е той да бъде фиксиран на 250 млрд. евро годишно, за да има ефект върху увеличаването на работните места и на заплащането в различните европейски държави, обяви де Льов.