Център за компетентност за правата на командировани работници във ФРГ

  • KNSB-foaie1

В сградата на КНСБ продължава дейността си консултантски център за българи на работа в Германия. Новото наименование е Център за компетентност и всеки българин, който ще или работи във ФРГ, може да получи експертна информация относно основните си трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, действащото трудово законодателство в Германия и други свързани с пазара на труда теми.

Акцентът в работата на Центъра за компетентност е за правата на командированите работници. Центърът започна дейност в рамките на проект „Справедливо командироване“ („Fairposting“) в сътрудничество с немските профсъюзи: DGB и с партньори от Словенските и Хърватските синдикати.

Ако се обърнете за  помощ и съвет в Център за компетентност, имайте предвид, че не предлагаме информация за работните места във ФРГ. Не се осъществява посредничество за намиране на работа, а се предлагат консултирации за трудови и социални права като командировани работници във ФРГ.

Консултация можете да получите преди  да заминете на работа в Германия, по време на работата си там или след завръщането си в България по телефон, електронна поща или в приемната на КНСБ, без значение дали сте член на организацията или не. Желателно е да уговорите консултацията предварително на посочените по-долу контакти.

Инициативата цели разширяване на защитата на правата на българските командировани работници и служители на територията на Федерална Република Германия.

Координати на Центъра за компетентност

Адрес: 1040 София, пл. „Македония” № 1, партер, в Приемната на КНСБ

Консултанти:

Нели Ботевска
главен експерт в отдел „Международно сътрудничество” на КНСБ
тел. +359 2 40 10 442, +359 884 117 829
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Величка Микова

 Изпълнителен секретар, юрист,отдел „ Правна закрила на труда“ на КНСБ

 +359 2 40 10 476
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Центърът е създаден в рамките на проект „Справедливо командироване“ („Fairposting“), който е продължение на проект„Европейска мрежа за справедлива мобилност”. Дейността стартира през м. януари  т.г. и ще продължи до края на 2018 г. Партньори в проекта са КНСБ, Конфедерацията на германските синдикати (DGB), НПО от ФРГ „Труд и живот”, Конфедерацията на синдикатите в Словения и Конфедерация на Хърватските синдикати.

Проектът цели разширяване постигнатото по приключилия през пролетта на 2015 г. проект на DGB с участието на КНСБ „Европейска мрежа за справедлива мобилност”. В рамките на който са изградени 6 консултантски центъра във ФРГ (Берлин, Франкфурт на Майн, Дортмунд, Хамбург, Мюнхен, Щутгарт), в които сътрудници по проекта и юристи на германските синдикати предоставят правни консултации на работници мигранти от Централна и Източна Европа на родните им езици. Центровете продължават дейността си и по проект  „Fairposting“.