КНСБ и ЕКП срещу китайския дъмпинг в Европа

  • ETUC-2


КНСБ и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) се обявиха твърдо срещу китайския дъмпинг в европейската търговия. Поводът е заседанието на Арбитражния съд към Световната търговска организация (СТО), който по-късно днес трябва да разгледа искането на азиатската държава за решение за отмяна на антидъмпинговите мерки на ЕС, насочени срещу китайския внос.


Синдикатите от цяла Европа се присъединяват към искането на AEGIS, обединение, което включва представители на много индустриални сектори в Европа, ЕС да се противопостави на искането на Китай
„Дъмпингът убива работните места, инвестициите и конкуренцията“, заяви Лийна Кар, конфедеративен секретар на ЕКП.

Според експертите на европейския профсъюз целта на Китай е да накара членките на СТО да облекчат в глобален план антидъмпинговите мерки спрямо неговия износ, ограничавайки ги до нивата на държавно регулираните цени в азиатската държава. Това означава на практика Китай да се третира като пазарна икономика, което очевидно тя не е.

Разглеждането на този въпрос не е съвпадение, тъй като ЕС засега е единственият търговски партньор на Китай, който му се противопоставя в СТО. Очевидно това е опит да ни притиснат, но ние не трябва да падаме на колене, а да се противопоставим срещу държавно финансирания дъмпинг, заедно с другите членки на международната търговска организация, заяви още Лийна Кар.

Китайският дъмпинг е проблем и за много български индустрии. Евтиният внос на стоки от тази държава влияе особено силно върху шивашката промишленост и металургията.
Затова в края на миналата година КНСБ подкрепи протестът на европейските металурзи, които излязаха по улиците на Брюксел с искания да не се дава статут на пазарна икономика на Китай.